Як оскаржити порушення права на доступ до публічної інформації?

September 16, 2016

28 вересня правозахисники та громадські активісти у всьому світі  будуть відзначати Міжнародний день загального доступу до інформації.

Закон України «Про доступ до публічної інформації» прийнятий в Україні ще у 2011 році. Протягом останніх кількох років також були прийняті інші закони, які гарантують відкритість відомостей з декларацій чиновників, інформації про використання публічних коштів, про власність на нерухоме майно чи прозорість медіавласності.

Проте питання належного виконання законодавства залишається відкритим. Часто запитувачам відмовляють в наданні інформації навіть тоді, коли здавалося б сумніву у відкритості інформації не повинно бути. І основним шляхом для запитувачів отримати інформацію та відновити своє порушене право є оскарження незаконних дій розпорядника.

Тому, Центр демократії та верховенства права спеціально до Міжнародного дня загального доступу до інформації підготував серію публікацій, які розкриють чіткий механізм оскарження рішень, дій чи бездіяльності розпорядника та стануть в нагоді кожному, чиє право на інформацію було порушено.

  porushennia-final-02 (1)  

Ця серія статей написана для тих наполегливих запитувачів, хто намагався отримати публічну інформацію, використовуючи Закон України «Про доступ до публічної інформації», але не отримав її, оскільки розпорядник інформації не виконав вимоги закону.

Про те, які дії розпорядника є порушенням закону та що саме Ви можете оскаржити, читайте за посиланням.

Про те, до кого Ви можете оскаржити дії розпорядника, читайте за посиланням.

Про те, як правильно скласти скаргу  читайте за посиланням.

Про те, як написати позовну заяву читайте за посиланням.