В Україні створено регіональну мережу кампанії “ЧЕСНО. Фільтруй суд!”

October 14, 2016

333323 активісти із областей України стали регіональними координаторами кампанії ЧЕСНО. Фільтруй суд! 

Ці агенти змін на місцях моніторитимуть діяльність судів і суддів, сприятимуть реалізації судової реформи в країні.

Протягом 2 днів на Майстерні активних громадян у Києві вони обговорили хід і пріоритети судової реформи в Україні, співпрацю й подальші плани по активізації громадян в областях та залученню в процес очищення.

В рамках кампанії ЧЕСНО ми прагнемо зробити судову систему ближчою до людей. Зокрема, націлені на очищення суддівських лав від недоброчесних суддів. Одним з інструментів нашої діяльності у рамкахTA цієї кампанії – створення масштабної бази даних щодо усіх суддів України. І ви, наші агенти змін у регіонах, нам у цьому допоможете, – зазначив Тарас Шевченко, співзасновник Руху ЧЕСНО.

Крім цього, на думку Тараса Шевченка, аби фільтрувати суддівські лави, громадськість може взяти участь у Громадській раді доброчесності. Її діяльність має більш дорадчо-консультативний характер, однак є необхідною, оскільки зможе забезпечити доступ до суддівських досьє і дає громадськості можливість оцінити доброчесність суддів.

вмЯк вважає Ольга Седова, керівник національних програм Посольства Швеції в Україні, судова реформа – найбільш важлива з усього блоку реформ, що відбуваються в Україні.

Реалізація судової реформи – питання номер один як для українців, так і для інвестиційного клімату в країні. Наразі інвестори найбільше очікують подолання корупції в судах і очищення судової гілки влади. Фільтруючи суди, виявляйте у
 системі людей із прямою спиною, які за умови змін правил гри, зможуть відчинити двері реформаторам і новим доброчесним суддям,
– підкреслила вона. 

Важливою та складнішою, ніж політична, назвав кампанію ЧЕСНО. Фільтруй суд! Андрій Круглашов,KR координатор Громадського руху “Чесно”.

“Сьогодні в українських судах немає справедливості і це госто відчувають люди. Тому перед вами стоять великі задачі, адже судді завжди були за лаштунками і таємною кастою. Судова система – це як болото, і ми повинні запустити свіжий потік води, а не лише відловлювати жаб, які постійно плодяться. Будьте каталізаторами і давайте дорогу тим суддям, яким зможуть всі довіряти”, – сказав Андрій Круглашов.

Михайло Жернаков, головний експерт судової групи Реанімаційного Пакету Реформ, окреслив основні проблеми судової системи, до прикладу:

  • корупційні схеми задля отримання необхідного суддівського рішення;
  • політичну залежність суддів;
  • складність і заплутаність функціонування судової системи;
  • безкарність за здійснення злочинів. ZH

 

Однак, експерт впевнений, що вже здійснено чимало прогресивних кроків в рамках зміни судової системи, зокрема прийняття вагомих законопроектів; зміни до Конституції у частині правосуддя, що усунули вплив Парламенту на кар’єру суддів, передбачили перетворення Вищої ради юстиції у Вищу раду правосуддя, обмежили суддівський імунітет.

Юрист кампанії ЧЕСНО. Фільтруй суд! Галина Чижик наголосила на тому, що потрібно дотримуватися законів при поширенні інформації про недоброчесну поведінку суддів та дуже ретельно перевіряти факти.
Крім цього, вона розповіла про 6 основних критерії доброчесності, за якими фільтруватимуть суддівські лави: CH

  • ухвалення сумнівних рішень; 
  • причетність до корупції;
  • непрозорість статків;
  • причетність до порушення прав людини;
  • неетична поведінка;
  • родинні, політичні та комерційні зв’язки суддів.

 

Більше про діяльність активістів Руху ЧЕСНО на сайті www.chesnosud.org