Відбувся перший в Україні регіональний раунд мут-корту з медіа права

December 23, 2016

ЦЕДЕМ спільно з Національним Університетом “Києво-Могилянська академія”, Kyiv-Mohyla Moot Court Society та Оксфордським університетом провів перший в Україні регіональний раунд мут корту з медіа права. Це змагання, що моделює хід судового засідання, під час якого учасники готують письмові аргументи та беруть участь у дебатах. Захід відбувся за підтримки Уряду Швеції.

Цього року у мут-корті взяло участь 7 команд, які представляли університети України, Латвії, Литви, Білорусі та Грузії. Це команди Національного університету “Києво-Могилянська академія”, Одеської юридичної академії, Латвійського університету, Вільнюського університету, Білоруського державного університету та Вільного Університету Тбілісі. У ході змагань учасники мут-корту розглядали справу щодо звинувачення блогера у закликах до насильства.

Це був наш перший досвід організації мут-кортів такого масштабу. За звання кращих та за право поїхати в Оксфорд на міжнародний раунд змагались 7 команд з 5 країн, а в якості суддів виступили провідні експерти в сфері медіа права. Ми дуже вдячні нашим партнерам з Національного університету «Києво-Могилянська академія» та з Kyiv-Mohyla Moot Court Society. Сподіваємось, що сьогодні ми започаткували дуже хорошу традицію та Регіональний мут-корт з медіа права щороку збиратиме все більшу кількість учасників та експертів“, – зазначила Аліна Правдиченко, керівник освітніх проектів Інституту Медіа Права.

Після двох днів змагань перемогу здобули студенти Латвійського університету, які здолали у фіналі команду Києво-Могилянської академії. За словами суддів, боротьба була справді напруженою і лідер змагань не був визначений до останнього.

Обидві команди отримали право взяти участь у міжнародному раунді. Поїхати до Оксфорда зможуть і півфіналісти – команди Одеської юридичної академії та Вільнюського університету.

Ми дуже раді, що вдалося організувати цей раунд змагань. Їх рівень був досить високий: усі півфіналісти – а ми грали з кожними з них – були однаково сильними. Досвід показує, що команди, які пройшли через регіональний раунд, потім значно вдаліше виступають у Оксфорді. Окремо хочеться відзначити підбір суддів. Зі свого досвіду знаю, що на регіональних змаганнях з цим бувають проблеми – а тут їх не виникло“, – наголосив Максим Дворовий, юрист Центру демократії та верховенства права, який був тренером команди Києво-Могилянської академії. 

За його словами, одна з основних цілей таких змагань – заохочувати участь нових команд у мут-кортах. Тому особливу радість викликає результат команди з Одеси, яка вперше пройшла на міжнародні раунди.

Окрім змагань, учасники також взяли участь у професійних лекціях з медіа права. Так, Кармен Турк, партнер естонської юридичної компанії TRINITI, розповіла учасникам про підходи до відповідальності порталів, які дають можливість створювати контент користувачам. За її словами, відрізнити мову ненависті від вульгарного вислову неймовірно складно, тому вирішення цього питання – це дійсно цікавий виклик для майбутніх медіа юристів.

У другій лекції Андрій Ріхтер, старший радник, колишній директор Бюро Представника з питань свободи ЗМІ ОБСЄ, підняв тему пропаганди війни та розповів, як ООН та уряди окремих країн протидіють пропаганді.

Фотоальбом зі змагань дивіться за посиланням.