Закон «Про захист персональних даних» зв’яже руки журналістам, – експерти – ZIK.com.ua

Правозахисники застерігають, що новий закон «Про захист персональних даних» офіційно скасує свободу слова і свободу доступу до інформації, – повідомляє радіо «Свобода».

Новий закон «зв’яже руки», в першу чергу, журналістам і дозволить будь-яке свавілля відносно них, наголошує виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Володимир Яворський. За його словами, у законодавстві країн Європи чітко розмежовують основні дані про особу, які є загальнодоступними, та так звані вразливі дані, наприклад, пов’язані зі станом здоров’я. В українському законі під персональними даними розуміють будь-яку інформацію, що дозволяє впізнати особу, аж до називання імені та прізвища. При цьому журналістам дозволяють збирати загальнодоступну інформацію про особу, але не дозволяють її поширювати без письмової згоди згаданої особи.

В.Яворський зазначає, що новий закон іде у розріз навіть із українським законодавством, зокрема, законом «Про інформацію». За його словами, розповсюдження будь-якої інформації про будь-яку особу тепер можна буде, по-перше, зупинити, а по-друге, покарати «незручного» журналіста або редакцію за розголошення персональних даних.

«В Європейському законодавстві є чіткий принцип, що преса, наприклад, може поширювати будь-яку персональну інформацію про публічну особу, якщо суспільство цього вимагає. Тобто, наприклад, якщо це хвороба Президента, то суспільство має знати: воно обирає здорового чи хворого Президента, – говорить В.Яворський. – Або, наприклад, медичну довідку про психічну хворобу депутата тепер поширити буде неможливо, тому що потрібна буде його згода».

У ситуації, що склалася, правозахисник бачить два варіанти розвитку подій: або закон виявиться настільки одіозним, що набуття ним чинності, як і закону «Про боротьбу з корупцією», відкладуть на дуже тривалий період, або його вдасться скасувати за підтримки представників українського бізнесу. За словами Володимира Яворського, ініціативу Гельсінської спілки уже підтримали Асоціація українських банків та Незалежна асоціація мовників.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон «Про захист персональних даних» 1 червня. 26 червня його підписав Президент, чинності новий закон набуває з січня наступного року.

zik.com.ua

Ми надаємо безоплатні консультації із юридичних питань у сфері інформаційного та медійного права. Будемо раді поділитися з вами своїм досвідом.

Докладніше про консультації

 

Задайте Ваше питання через форму:

Ваше ім'я (обов'язково)

Ваш email (обов'язково)

Ваше повідомлення


Також ви можете звернутися до нас іншими способами: