Особливості роботи іноземних журналістів в Україні

Іноземці, які перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами як і громадяни України, за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами – стверджує – закон “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства” . Таким чином, іноземець як і будь-який громадянин України може претендувати на працевлаштування в Україні, проте законом може бути встановлена особлива процедура.

Цей же закон стверджує, що для того щоб перебувати на території України саме на законній підставі іноземець, який приїхав сюди працевлаштовуватися, має отримати посвідку на тимчасове проживання. Те ж саме стосується не лише журналістів, які планують працевлаштуватися в українському ЗМІ, а й кореспондентів та представників іноземних засобів масової інформації.

Відповідно до частини одинадцятої статті 5 цього закону,  іноземець, який є представником іноземного засобу масової інформації і має намір отримати посвідку на тимчасове проживання в Україні, має подати до Міністерства інформаційної політики України клопотання від засобу масової інформації, представником якого є Заявник, щодо оформлення Міністерством подання до Державної міграційної служби України. Міністерство інформаційної політики зазвичай впродовж 2 днів готує подання до Державної міграційної служби України (строк може бути продовжений до 30 днів). Детальніше про те, де і як можна отримати подання від міністерства інформаційної політики можна ознайомитися за посиланням: http://mip.gov.ua/content/oformlennya-podannya-na-vidachu-posvidki-na-timchasove-prozhivannya-dlya-inozemciv-ta-osib-bez-gromadyanstva–predstavnikiv-inozemnih-zasobiv-masovoi-informacii.html

Отримавши таке подання журналісту доведеться звернутися ще й до Державної міграційної служби, яка й видасть посвідку на тимчасове проживання. Перелік документів, який слід подати до цієї служби встановлений Наказом Міністерства внутрішніх справ України від 15 липня 2013 року № 681 “Про затвердження Тимчасового порядку розгляду заяв для оформлення посвідки на постійне проживання та посвідки на тимчасове проживання”, з яким можна ознайомитися за посиланням: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1335-13

Згідно з цим порядком, журналістові слід подати такий перелік документів:

– заяву для оформлення посвідки на тимчасове проживання

– паспортний документ з візою типу Д (а також копії всіх сторінок)

– засвідчений переклад паспорту українською мовою

– квитанція про сплату державного мита (або документ, який засвідчує пільги,

– 4 фото

– ідентифікаційний код (якщо наявний)

– поліс страхування

За загальним правилом, іноземцеві доведеться сплатити отримання такої посвідки, актуальні ціни можна знайти на офіційному веб-сайті служби за посиланням: http://dmsu.gov.ua/posluhy/dokumentuvannya-inozemtsiv/719-vidacha-posvidki-na-timchasove-prozhivannya

Заяву та пакет документів слід подати особисто, а отримати результат іноземець зможе лише через 15 робочих днів з моменту подачі документів. Така посвідка видається строком до 1 року, але за потреби може бути продовжена.

Ми надаємо безоплатні консультації із юридичних питань у сфері інформаційного та медійного права. Будемо раді поділитися з вами своїм досвідом.

Докладніше про консультації

 

Задайте Ваше питання через форму:

Ваше ім'я (обов'язково)

Ваш email (обов'язково)

Ваше повідомлення


Також ви можете звернутися до нас іншими способами: