“Для протидії тютюну державна політика має бути комплексною та динамічною”

May 16, 2016

16 травня 2016 року у приміщені готелю «Київ» відбувся круглий стіл на тему: «Право на здоров’я: імплементація Pамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та Директив Європейського Союзу для захисту населення від шкідливого впливу тютюну», проведений за участі Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні, Міністерства охорони здоров’я України, Центру демократії та верховенства права, Кампанії за майбутнє дітей без тютюну, Громадської організації «Життя».

Захід був спрямований на обговорення сучасного стану виконання Україною Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та обговорення перспектив імплементації Директиви 2014/40/ЄС в українське законодавство та проект закону № 2820 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну».

IMG_2922«Протидія тютюну має бути постійним комплексом заходів, який розвивається, доповнюється, оскільки тютюнова індустрія не стоїть на місці і щоразу вигадує нові способи  протидії, нові маркетингові ходи. Тому з точки зору досягнення кінцевої мети – витіснення тютюну взагалі – потрібно, щоб з боку держави постійно приймалися нові заходи. Якщо зупинимося, ми програємо. Вже кілька років, як ми, по суті, втратили той темп, з яким рухалися раніше. Війна, багато інших проблем, звичайно  можна пошукати виправдання, але краще дивитися, що потрібно  негайно робити зараз. І бачимо, що по низці тем тютюнова індустрія відіграла по ухваленим законам. Наприклад, якщо спочатку були прибрані всі рекламні площі, в кіосках були лише пачки, то потім знову почала з’являтися реклама – лого, спеціальні зображення, підсвітка і т. ін.», – зауважив Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права.

Він підкреслив: «Ми втратили час на відсутність ефективності контролю за місцями, де курять, оскільки був мораторій. Зараз потрібно активізуватися і, зокрема, потрібно підтримати законопроект 2820 для того, щоб продовжувати втілювати нові заходи контролю над тютюном, збільшувати зображення, впровадити ротацію картинок і т. д. Без проведення ефективних кроків ми можемо втратити позитивну тенденцію, якою ми могли пишатися не лише в Україні, але й у світі».

Учасниками круглого столу були народні депутати, представники Уряду, науковці та експерти з контролю над тютюном міжнародних і українських організацій.