Шанс на зміни у Верховному Суді: подавайтеся на конкурс на посади суддів

November 8, 2016

7 листопада Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила конкурс на 120 посад суддів Верховного Суду, що має запрацювати навесні 2017 року. Рух ЧЕСНО закликає адвокатів-практиків та науковців подаватись на конкурс, аби скласти конкуренцію суддям старої системи.

Вперше в Україні шанс стати суддями Верховного Суду отримали не лише вже практикуючі судді, але й люди не з системи – адвокати та науковці. З 9 по 15 листопада бажаючі мають 5 робочих днів, щоб зареєструватися на сайті ВККС і лише після цього отримають можливість подати необхідний пакет документів для участі в конкурсі.

Суддями Верховного Суду можуть бути кандидати, що:

– мають 10 років роботи в адвокатурі, наукового або суддівського досвіду;
– мають вищу освіту;
– віком від 30 до 65 років;
– володіють державною мовою.

unnamed-1
Формування нового Верховного Суду через прозорий конкурс та під пильним наглядом антикорупційних органів, громадськості та журналістів стане символом успіху усієї судової реформи в Україні. Новий, якісний, незаангажований та справедливий Верховний Суд унеможливить корупцію на нижчих рівнях судової системи, оскільки від буде фільтром незаконних або сумнівних рішень. Верховний Суд тепер в Україні матиме більші повноваження, формуватиме узагальнення судової практики та забезпечуватиме уніфікацію застосування норм права усіма судами. Тому суддями Верховного Суду мають стати надзвичайно компетентні, авторитетні і головне незаангажовані фахівці, рішення яких будуть мати серйозну силу та фактично прецедентний характер, що дозволить суддям нижчого рівня опиратися на вже існуючі кейси у своїх рішеннях.

Вже навесні 2017 року має бути обраний новий склад Верховного Суду з 120 суддів, що формуватимуть господарський, кримінальний, адміністративний та цивільний касаційний суди й делегуватимуть 20 представників у Велику Палату Верховного Суду. Нові судді отримуватимуть також оновлену заробітну плату, що складає 75 мінімальних зарплат. При підвищенні мінімальної заробітної плати після Нового Року це буде 240 тисяч грн., що у перерахунку 9 тисяч доларів.

Рух ЧЕСНО закликає адвокатів-практиків та науковців подаватись на конкурс у Верховний Суд та власноруч змінювати систему і реалізувати реформу. Для реальних змін та оновлення Верховного Суду недостатньо переобрати його склад з числа таких самих суддів, що працювали роками у судовій системі. Важливо до цього процесу залучати людей зі свіжими поглядами та практичним й науковим досвідом.