Адвокати та науковці проти екс-суддів – кандидати Київщини у Верховний Суд з-поза системи

January 30, 2017

Вперше в історії українського судочинства суддів Верховного Суду обиратимуть за конкурсною процедурою, а участь у ній можуть брати не лише діючі судді, але й професіонали з-поза системи – адвокати та науковці і їх майже третина зі всіх претендентів на крісла до найвищої судової інстанції. Примітно, що саме вони можуть стати тією свіжою кров’ю, яка може вплинути на якісне оновлення суддівського корпусу, однак навіть серед них ми знайшли чимало таких, які, або причетні до корупційних скандалів, або пов’язані з впливовими високопосадовцями, зокрема захищають в суді їхні інтереси чи допомагають у законодавчій діяльності.

Серед претендентів з-поза системи на крісла у новому Верховному Суді чимало таких, які причетні до резонансних справ. Зокрема адвокат Олексій Бонюк є членом партії “Воля” та наближеною особою до одного із найбагатших народних депутатів Юрія Дерев’янка. Однак у дореволюційні часи Олексій Бонюк не гребував захищати у суді скандально відомого екс-міністра транспорту в уряді Януковича Миколу Рудьковського, звинуваченого в розкраданні державних коштів. Ще один кандидат, адвокат Данило Гетманцев з фортуною на “ти”, оскільки є одним із співзасновників лотереї “М.С.Л.”, яку підозрюють у фінансуванні тероризму і, на яку внаслідок президент Порошенко наклав санкції.

Серед кандидатів у Верховний Суд не лише адвокати та науковці, але й колишні судді з невдалою кар’єрою. Наприклад претендує на крісло у Верховному Суду екс-суддя Юрій Мягкоход, який після п’ятирічного терміну у 2012 році не був рекомендований Вищою радою юстиції для безстрокового призначення, оскільки допустив низку істотних порушень та продемонстрував низький рівень знань. Схожа ситуація у ще одного екс-судді Олександра Позняка. За інформацією ВККС, будучи суддею Бахчисарайського районного суду АРК, він порушував норми законодавства при розгляді справ, однак тоді йому вдалося вийти сухим з води, подавши заяву про звільнення за власним бажанням.

Кожен 6-ий претендент на посаду судді ВС не вказував у своїх деклараціях на володіння жодним нерухомим майном, що є підстави вважати, що вони – безхатченки. Інші навпаки вказували на низькі та середні доходи, однак купували дорогу нерухомість та володіють коштовними годинниками та недешевими автівками.

Рух ЧЕСНО в рамках кампанії ЧЕСНО. Фільтруй суд! аналізує діяльність усіх без виключення кандидатів, які беруть участь у конкурсі до Верховного Суду. Наша команда пильно стежить за конкурсом й максимально оперативно повідомляє про найбільш резонансні випадки. Також ми закликаємо журналістів та громадськість долучатися до контролю за конкурсом. Нещодавно ми вже проаналізували кандидатів всіх вищих судів та суддів Київщини, а сьогодні презентуємо аналітичні довідки кандидатів з-поза системи адвокатів та науковців м. Києва. Детальніше про кожного з них, який бере участь у конкурсі до Верховного Суду читайте нижче.

Зазначимо, Рух ЧЕСНО збирає інформацію з відкритих загальнодоступних джерел та не стверджує про вчинення особою правопорушення або її вину. Висновки ЧЕСНО про причетність кандидатів до корупційних діянь, ухвалення сумнівних рішень є оціночними судженнями, що можуть не збігатися із офіційними рішеннями та висновками державних органів.

Детальніше з інформацією про кожного суддю-претендента на місце у Верховному Суді можна ознайомитися в аналітичних довідках на сайті ЧЕСНО.Фільтруй суд!