Трансляція програми «Территория заблуждений» суперечить закону і етичним принципам

April 14, 2017

Незалежна медійна рада дійшла висновку, що трансляція програми «Территория заблуждений», виробленої російським телеканалом «РЕН ТВ», 11 лютого 2017 року на Маріупольському телебаченні порушує заборону трансляції виготовлених після 1 серпня 1991 року телепередач, які містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України.

За запитом регулятора, Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, Незалежна медійна рада розглянула запис передачі «Территория заблуждений», що транслювався 11 лютого 2017 року на місцевому телеканалі в Маріуполі. Передача була присвячена історії українсько-російських взаємин із часів Київської Русі та була показана неповністю. Водночас при висвітленні відповідних взаємин лунали фрази на кшталт: «Именно Ленин является отцом украинской государственности, именно Ленин создал Украину. Правда, потом ещё Сталин помог, но главное — Ленин, и вот они ему рушат памятники», «Везде, где распространялось униатство, там распространялась и вражда по отношению к православной России. И там всегда озвучивались идеи об отделении Украины, её, так сказать, самостийности, объявления её независимым государством» тощо.

Незалежна медійна рада зосередила увагу на питаннях, пов’язаних із пропагандою та популяризацією органів держави-агресора та окремих дій, що виправдовують окупацію території України. Члени Медійної ради наголосили, що нині пропаганда набула м’якших та більш прихованих форм — і саме завдяки такій м’якості вона здатна пронизувати значно більші аудиторії та впливати на них ефективніше за прямолінійну пропаганду. Підхід, коли беруться окремі історичні факти, та водночас «забувається» низка інших, «незручних», а після того з них складається зв’язна лінія розповіді, — це чи не найнебезпечніший різновид пропаганди.

На думку Незалежної медійної ради, до категорії передач, що популяризують державу-агресора в контексті чинного аудіовізуального законодавства варто відносити й ті передачі, у яких через однобічні псевдоісторичні методи подачі інформації провадяться спроби доведення історичної відокремленості різноманітних територій від України, а також відсутність зв’язку між ними. У цій передачі вибірково підібрано історичні факти з метою підвести глядача до думки, що український та російський народи завжди були єдиними, а також що Новоросія не належала до теренів України. З огляду на подібні тези, Незалежна медійна рада вбачає порушення абзаців четвертого, шостого і дев’ятого частини другої статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», а також принципів достовірності та повноти подання інформації.

Із повними текстами рішення можна ознайомитися за посиланням: http://bit.ly/2obC2Ta

Відео повної версії передачі доступне за посиланням:  https://www.youtube.com/watch?v=eLqege7N864