Стартувала ХІІІ Міжнародна літня школа медіа права

July 10, 2017

Сьогодні стартувала тринадцята Міжнародна літня школа медіа права – тритижневий курс Центру демократії та верховенства права для медіаюристів. Упродовж трьох тижнів 21 учасник із 5 країн пройде інтенсивний курс медіа права.

У програмі Літньої школи – питання забезпечення свободи слова та свободи інформації, захисту честі, гідності та ділової репутації, діяльності ЗМІ, регулювання телерадіомовлення та інших питань діяльності мас-медіа. Заняття будуть проводити як українські, так і зарубіжні експерти.

Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права, привітав учасників Літньої школи та відзначив, що цей проект був одним із перших для організації і успішно працює уже 13 років.

“Літня школа – кузня кадрів з медіа права. Ви представляєте різні країни та юрисдикції, різні­ законодавчі бази. Тому на школі ми будемо більше говорити про юридичні принципи. Колись і я потрапив в таку аудиторію і зрозумів, що ми мало знаємо про інші країни. Ви дізнаєтеся багато нового одне про одного: не лише в юридичній сфері, а й про країни, культури”, – сказав він._

За словами директора ЦЕДЕМ, учасники будуть вивчати не лише суто юридичні питання, а й на практиці побачать, як змінився медіапростір за останні три роки після Євромайдану. Тому навчання буде складатися з формальної та неформальної частини. 

Мортен Енберг, голова офісу Ради Європи в Україні, відзначив, що Рада Європи з 2005 року реалізує проекти, спрямовані на медіареформи в Україні та привітав учасників школи.

“Я впевнений, що ви багато чому навчитеся за ці три тижні. Бажаю вам удачі та багатьох нових відкриттів. І найважливіще – усіляких можливостей застосувати отримані знання у вашому професійному житті”.

Ольга Лучка, координатор проектів Інтерньюз та випускниця Літньої школи, відмітила значення цього проекту для розвитку медіасфери.

“Справжнє багатство Школи – її учасники, адже спілкування триває і після завершення курсу, а випускники школи стають широковідомими експертами. Я вдячна Центру демократії за експертну підтримку та участь у реформі медіа”, – вказала вона.

Марина Безкоровайна, Керівник проектів із розвитку медіа Офісу координатора проектів ОБСЄ в Україні, також привітала учасників Літньої школи.

“У вас буде багато можливостей, які треба максимально використовувати. Команда організаторів Літньої школи – це експерти ТОП-рівня у громадському секторі. Саме ви і та мережа, яка створюється тут – справжня цінність”, – вказала вона. 

Літня школа продовжиться навчальними лекціями. Серед основних тем тижня – концепція свободи слова і свободи вираження, авторське право у ЗМІ, право на оцінні судження та дифамація. Також запланований круглий стіл, під час якого учасники Літньої школи будуть обговорювати питання роботи ЗМІ під час виборів.

Проведення Літньої школи здійснюється завдяки підтримці американського народу, яка була надана через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та Інтерньюз. Зміст програми Літньої школи є винятково відповідальністю організації Центр демократії та верховенства права і необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Інтерньюз.

Проведення літньої школи в 2017 році стало можливим завдяки підтримці проекту Ради Європи “Свобода медіа в Україні”, який здійснюється в рамках Рамкової програми співпраці (РПС) Ради Європи і Європейського союзу для Вірменії, Азербайджану, Грузії, Республіки Молдова, України та Білорусі.

Літня школа медіа права також проводиться за підтримки проекту Ради Європи “Укріплення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні”.