28 вересня – День права знати та Міжнародний день загального доступу до інформації

September 28, 2017

ЦЕДЕМ вітає всіх громадських активістів, журналістів та правозахисників, які стоять на сторожі свободи слова і права кожного на доступ до інформації з Днем права знати та Міжнародним днем загального доступ до інформації.

Міжнародний день права знати був започаткований 28 вересня 2002 року у м. Софії (Болгарія) на зустрічі громадських та міжнародних організацій, що діють в галузі свободи інформації.

Також у 2015-му році на конференції ЮНЕСКО цей день було оголошено, як Міжнародний день загального доступу до інформації.

З часу свого заснування ЦЕДЕМ (тоді ще Інститут Медіа Права) брав участь у розробленні проекту Закону України «Про доступ до публічної інформації», який парламент прийняв у 2011 році. Відтоді ми працюємо над його належним використанням: консультуємо та проводимо навчальні тренінги як для громадських активістів, так і для державних службовців, проводимо онлайн-курси та допомагаємо оскаржити у суді порушене право на доступ до інформації.

Цього року в рамках Платформи «Омбудсман плюс» ми провели моніторинг діяльності близько 150 органів державної влади та органів місцевого самоврядування у розрізі:

  • організації спеціального місця для роботи запитувачів з документами
  • забезпечення можливості особистого подання запиту на інформацію
  • відкритості засідань колегіальних органів

Також, у 2017-му ЦЕДЕМ взяв участь у міжнародному дослідженні реалізації права на інформацію, яке проводилося вперше. Експерти ЦЕДЕМ оцінювали за методологією Freedom of Information Advocates Network розпорядників інформації в Україні.

Плануємо і далі розвиватися та спільно з вами боротися за забезпечення доступу до публічної інформації.  За останні роки Україна зробила чимало кроків на шляху до відкритості та відповідальності держави перед громадянами. І цими змінами ми завдячуємо самовідданий роботі захисників права на доступ.