5 серпня суд розгляне справу за позовом Віктора Тарана до Апарату Верховної Ради України

July 31, 2013
П’ятого серпня 2013 року в Окружному адміністративному суді міста Києва відбудеться розгляд справи за позовом директора Центру політичних студій та аналітики Віктора Тарана до Апарату Верховної Ради України.

Двадцять шостого квітня 2013 року пан Таран звернувся до Апарату Верховної Ради України із запитом про надання копій декларацій про доходи шести народних депутатів України: голів депутатських фракцій (Єфремова О.С., Кличка В.В., Симоненка П.М., Тягнибока О.Я., Яценюку А.П.) та Голови Верховної Ради України Рибака В.В.

Апарат Парламенту не надав запитані декларації, мотивуючи відмову конфіденційністю інформації про народних депутатів та членів їх сім’ї. Натомість, за Законами України «Про доступ до публічної інформації» та «Про засади запобігання і протидії корупції» декларації парламентарів не лише повинні надаватися на запити, а й підлягають публікації в офіційних друкованих виданнях. Тільки окремі відомості з декларацій законодавство визнає конфіденційними, і вони можуть бути приховані при наданні запитувачу копій цих документів, як це передбачено ч. 7 ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Віктор Таран мав намір отримати ці декларації народних депутатів у рамках дослідження, яке проводиться Громадським рухом ЧЕСНО з метою підвищення відкритості народних депутатів України перед їх виборцями.

Ця судова справа підтримується Фондом захисту права на доступ до інформації, заснованим Інститутом Медіа Права за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».

Судове засідання відбудеться 5 серпня 2013 р. об 11.30 за адресою м. Київ, вул. Хрещатик, 10, ІІІ поверх, зала судового засідання №311 (суддя Літвінова А.В.). Розгляд справи є відкритим, однак про бажання бути присутніми на слуханні просимо вас повідомити за тел. 044-496-05-80 або за e-mail info@medialaw.kiev.ua. Представників засобів масової інформації просимо назвати своє видання або канал, а також повідомити про намір здійснювати фото- чи відеозйомку.