Агітація коштом держбюджету

November 3, 2009
Двадцять дев’ятого жовтня Центральна виборча комісія затвердила Постанову №210 “Про порядок надання ефірного часу та друкованих площ для проведення передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів Державного бюджету України, виділених на підготовку та проведення виборів Президента України 17 січня 2010 року.

Порядок передбачає надання ефірного часу для здійснення агітації, участь у теледебатах та використання друкованої площі.

Ефірний час надається кандидатам на НТКУ, НРКУ, ОДТРК та в ефірі комунальних ЗМІ між 19-ю та 21-ю годиною після проведення жеребкувань і до 24.00
15 січня 2010 року. Кандидат може виступити особисто, надати аудіо-/відеозапис або відмовитися від використання ефірного часу.

Для здійснення передвиборної агітації кандидату на пост Президента України ефірний час надається:
– НТКУ на Першому національному каналі – тривалістю 30 хвилин;
– НРКУ на першому каналі –  тривалістю 45 хвилин;
– регіональними державними чи комунальними телеорганізаціями –  тривалістю 30 хвилин;
– регіональними державними чи комунальними радіоорганізаціями –  тривалістю 20 хвилин.

Ефірний час надається тричі по 10, 15, 10 та 6,40 хв. відповідно.

Окрім здійснення агітації, кандидати мають право взяти участь у теледебатах, які проводяться в тому ж проміжку часу, що й агітація. Графік проведення теледебатів формується шляхом жеребкування та оприлюднюється в газетах “Голос України” та “Урядовий кур’єр” за рахунок коштів Державного бюджету України у триденний строк із дня затвердження Центральною виборчою комісією результатів жеребкування.

Порядком установлено, що під час трансляції (ретрансляції) теледебатів забороняється переривати її рекламою, анонсами власних програм, передач, повідомленнями про спонсорів або в будь-який інший спосіб.

Друкована площа надається для розміщення передвиборної програми у газетах “Голос України” та “Урядовий кур’єр” та у місцевих державних чи комунальних друкованих ЗМІ, згідно з результатами жеребкувань серед кандидатів на посаду Президента України, що не заявили про свою відмову від використання друкованої площі для проведення передвиборної агітації.

Серед іншого Порядком передбачено обов’язок для керівництва телерадіоорганізації негайно повідомляти виборчі комісії про всі випадки поширення в прямому ефірі агітаційних теле-, радіопрограм кандидатів на посаду Президента України, що містять заклики до ліквідації незалежності України, зміни конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету й територіальної цілісності держави, підриву її безпеки, незаконного захоплення державної влади, пропаганди війни, насильства та розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров’я населення.

Адреса Порядку: http://www.cvk.gov.ua/pls/acts/dlist?pf5801=23557&ptext=