Активісти з усієї України почали розробку спільного плану дій

December 1, 2017

Понад чотириста громадських активістів з усієї України з’їхалися на форум Реанімаційного Пакету Реформ “Громадська асамблея: SMARTреформи”, щоби напрацювати спільний план дій із впровадження змін на найближчі роки.

Переглянути відеотрансляцію форуму Частина 1 тут.

Одним із ключових пріоритетів як для влади, так і для громадянського суспільства має стати верховенство права, – наголосив голова представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі.  

“Найважливішим для здійснення реформ зараз має бути забезпечення верховенства права, оскільки це впливає на те, як відбуватимуться реформи в інших секторах… Забезпечити верховенство права певною мірою може створення антикорупційного суду. І громадськість повинна щодня нагадувати владі, що цей орган має бути створений. Причому відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії, а не шляхом запровадження незрозумілої робочої групи. Що ж до інших антикорупційних установ (НАЗК, САП, НАБУ): влада їх створила, і це чудово. Однак дайте цим установам автономність та ресурси, які їм потрібні для виконання їх завдань, інакше з них не буде користі”, – зазначив Мінгареллі.

За словами посла США в Україні Марі Йованович, саме громадянське суспільство відіграє ключову роль у впровадженні реформ в Україні.

“Присутні тут представники громадянського суспільства допомагають впроваджувати демократичні реформи та тиснути на парламент та уряд, щоб вони йшли цим шляхом. Для максимальної ефективності вам потрібно об’єднати ваші зусилля та визначити фокус, що, на мою думку, і є ціллю сьогоднішнього форуму”, – наголосила Марі Йованович.

Зі свого боку, міжнародні партнери вкотре засвідчують про підтримку реформ в Україні, – додав Мартін Хагстрьом, посол Швеції в Україні.

“І саме підтримку реформ я як Посол вбачаю своїм основним завданням і основним завданням посольства Швеції. Ми намагаємося бути потужним голосом у цьому процесі, зокрема у тих сферах, в яких Швеція надає найактивнішу підтримку. Але ми розуміємо, що ніколи не зможемо бути настільки ефективними, як ви, у трансформації України. Бо саме ваші думки і ваш голос як громадянського суспільства задають тон для міжнародних партнерів у нашій роботі з просування реформаторського порядку денного”, – розповів Хагстрьом.

Під час форуму активісти, експерти, лідери думок, журналісти та міжнародні партнери разом обговорили головні виклики та пріоритети на майбутнє. Однією з головних тем стало посилення утисків громадських активістів у регіонах. Представники коаліцій неурядових організацій озвучили заклик до влади – захистити активістів від тиску та фізичного насильства.

Переглянути відеотрансляцію форуму Частина 2 тут.

Під час роботи в профільних групах експерти з різних регіонів розпочали напрацювання спільного плану дій, щоби об’єднати загальнонаціональний та регіональний реформаторський порядок денний та спільно напрацювати механізми роботи і досягнення цілей на найближчі роки за такими напрямками: децентралізація, освіта, суспільне мовлення, судова реформа, антикорупційна реформа, енергоефективність, екологія, медицина, виборча реформа, публічні закупівлі, відкриті дані та електронне врядування.