Активність ВРУ: підсумки тижня

January 14, 2011

Протягом пленарного тижня 11-14 січня, Верховна Рада України розглянула 8 з 9 медійних законопроектів, з них один було повернуто на доопрацювання, один перенесено, один відхилено. 

Як ми раніше повідомляли, Верховна Рада ухвалила за основу проект Закону України «Про Концепцію державної інформаційної політики”, № 7251, проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (законопроект № 6532, н.д. Андрій Шевченко, н.д. Юрій Мірошниченко, н.д. Руслан Князевич, н.д. Євген Суслов, н.д. Владислав Каськів; щодо захисту суспільної моралі), та проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (законопроект № 3631; н.д. Олег Зарубінський та ін; щодо надання телеканалами ідентифікуючої інформації під час реклами).

Окрім цього, 12 січня 2010 року Верховна Рада України розглянула проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (законопроект № 6512, н.д. Арсеній Яценюк; щодо припинення зловживання правом Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення).

Законопроектом пропонувалося внести законодавчі зміни,  за якими у разі відсутності в складі Національної ради шести членів, вона не могла б здійснювати свої повноваження у тому числі бути позивачем, відповідачем та третьою стороною в судах, а також проводити свої засідання у тому числі висловлювати офіційну позицію в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, судах, ЗМІ та іншим способом

Законопроект набрав 39 голосів і був відхилений.

Тринадцятого січня 2010 року Верховна Рада України прийняла два закони у сфері доступу до інформації: Закон України «Про доступ до публічної інформації» (законопроект № 2763, н.д. Андрій Шевченко) та Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (законопроект № 7321, н.д. Олена Бондаренко, Володимир Ландік, Юрій Стець, щодо забезпечення доступу до публічної інформації). За них проголосували, відповідно, 408 народних депутатів, а за другий – 412 народних депутати.

Запланований до розгляду на 13 січня проект Закону України «Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення» (законопроект № 6342; н.д. Олена Бондаренко; щодо приведення у відповідність із вимогами Європейської Конвенції про транскордонне телебачення до програмної концепції мовлення).