Аналогову трансляцію UA:ПЕРШИЙ призупинено у 9 містах через недофінансування каналу

June 18, 2018

18 червня призупинено аналогове мовлення телеканалу UA:ПЕРШИЙ у 9 містах. Відтепер канал недоступний для власників передавачів у Києві, Дніпрі, Одесі, Тернополі, Чернігові, Вінниці, Ізюмі, Ковелі та Білопіллі. Причина відключення полягає у недофінансуванні НСТУ, адже через відсутність бюджетних коштів компанія не може оплачувати трансляцію.

Сигнал аналогового мовлення був припинений постачальником послуг – Концерном радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (концерн РРТ). До такого кроку концерн вдався через заборгованість у 75,12 мільйона гривень, яка накопичувалася з квітня 2018 року. Наразі йдеться про часткове відключення трансляції: телеканал буде недоступний щоденно з 6:00 ранку до 18:00 вечора.

Джерелом фінансових проблем Суспільного стало недофінансування з боку Уряду, яке суперечить законодавству. Так, відповідно до Закону України “Про суспільне телебачення і радіомовлення України”, бюджет НСТУ має складати 0,2% від загального фонду державного бюджету за минулий рік. Однак всупереч законодавству, у бюджеті-2018 Суспільному виділено лише 50% цієї суми – 776,563 мільйона гривень. Урізаного фінансування не вистачає для оплати трансляцій: канал може виділити на це лише 54,7 мільйона гривень, в той час, як потрібно 330 мільйонів.

При цьому НСТУ неодноразово зверталася до уряду з приводу критичної ситуації з фінансуванням та попереджала, що це може призвести до відключення аналогового мовлення. З вимогою надати Суспільному належне фінансування виступали і громадські організації, зокрема і Центр демократії та верховенства права.

“Наразі правління ПАТ “НСТУ” змушене констатувати небажання влади профінансувати суспільне мовлення, що спричинило призупинення аналогової трансляції телеканалу UA:ПЕРШИЙ”, – відзначають у прес-службі каналу.

У телерадіокомпанії додають, що від відключення аналогових трансляцій найбільше постраждають глядачі у невеликих населених пунктах – маленьких містах та селах, адже там не представлено мережі кабельних операторів. До відновлення аналогового мовлення глядачі можуть дивитися UA:ПЕРШИЙ винятково у цифровому форматі, а також у кабельних телемережах та на офіційному сайті.