«Антикорупційна магія» та структура РПР: ВУР провів новий навчальний день

March 24, 2018

Третя навчальна субота 7-го набору ВУР видалася не менш інтенсивною, ніж попередня. Учасникам розповіли про структуру РПР, Державне бюро розслідувань, проект «Приховані інтереси» та Держслужбовця Тараса. Насамкінець вурівці продовжили розбиратися у тонкощах проектного менеджменту.

Наталія Євченко, керівник Секретаріату РПР, розповіла, як виникла ідея створити Реанімаційний Пакет Реформ та яким він є сьогодні. Коаліція виникла під час Майдану як ініціатива експертів, готових адвокатувати прийняття законів задля запуску реформ в Україні. За три роки уряд прийняв 125 законів, які були розроблені за підтримки РПР. На сьогодні коаліція налічує 83 організації та понад 20 експертних груп. А в лютому 2017 року РПР розпочав співпрацю з регіональними організаціями. 

Олександр Лємєнов, головний експерт антикорупційної групи РПР, розповів вурівцям про Державне бюро розслідувань (ДБР) та Раду громадського контролю. До сфери повноважень ДБР входять злочини топ-посадовців, злочини керівництва НАБУ та САП, а також військові злочини. За словами Олександра, ДБР має розслідувати 75% усіх корупційних злочинів державних службовців. Очікується, що ДБР запрацює вже у вересні поточного року. Триває також набір членів Ради громадського контролю – на конкурсні посади подалося понад 100 громадських організацій.

Голова правління ГО «Антикорупційний штаб» Галина Янченко поділилися досвідом створення ресурсу «Приховані інтереси». Сайт дозволяє автоматично виявляти конфлікт інтересів депутатів місцевих рад. У системі можна перевірити держслужбовців Києва, Харкова, Дніпра, Львова, Тернополя, Житомира та Івано-Франківська. Вурівці протестували систему під час лекції та знайшли конфлікт інтересів одного з депутатів Київради. Процес пошуку зайняв менше 3 (!) хвилин – от що означає «антикорупційна магія». Також Галина розповіла про помічника у заповненні електронних декларацій – чат-бота “Держслужбовець Тарас”, який здатен одночасно надавати консультації необмеженій кількості користувачів.

Наприкінці навчальної суботи Соломія Боршош, заступниця директорки «Мистецького Арсеналу», провела тренінг з проектного менеджменту. Соломія розповіла про різні системи, які можна застосувати під час реалізації проекту. Серед них – система життєвого циклу, система «вхід-вихід» та система RBM (real-based management). Саме на ній ми й зосередились. Найголовніше у реалізації кожного проекту – орієнтація на результат та усвідомлення, для чого ми це робимо. Саме цю навичку й намагалися опанувати вурівці під час практичної частини тренінгу.

Відкритий Університет Реформ – спільний освітній проект Реанімаційного Пакету Реформ та Центру демократії та верховенства права