«Антитютюновий» пробіг під каштанами

May 30, 2011

29 травня 2011 року колектив Інституту Медіа Права взяв участь у щорічному столичному Пробігу під каштанами – цього року громадська організація зібрала команду з активістів-борців із тютюном, об’єднавши їх під гаслом «Київ без тютюнового диму». Проект із такою назвою зараз реалізовує Інститут. Його головною метою є прийняття законодавства на рівні київської влади про 100-відсоткове звільнення громадських місць Києва від куріння.

До команди «Київ без тютюнового диму» приєдналось близько 65 осіб: громадських активістів, студентів, волонтерів, скаутів, журналістів і просто мешканців Києва.

До складу «антитютюнової» команди увійшли представники організацій-учасників Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну», регіонального центру «Життя», Інституту стратегічних досліджень МОЗ України, Українського центру незалежних політичних досліджень, Форуму порятунку Києва та ін.

 

Учасники пробігли у кількох забігах: і у професійному, разом із спортсменами, і у любительському. Дистанція забігу складала 5 км центральними вулицями Києва, маршрут Майдан Незалежності –  вул. Хрещатик – Бесарабська пл. – вул. Вел.Васильківська – пл.Л. Толстого – вул. Вел.Васильківська – поворот за вул. Димитрова і в зворотньому напрямку до фінішу на Майдані Незалежності.

– «Пробіг під каштанами-2011» напередодні Дня Києва і Всесвітнього дня відмови від куріння – це нагода продемонструвати киянам і київським чиновникам, що справжнє європейське Місто ­- це місто, яке піклується про здоров’я своїх мешканців і  є на 100% вільним від сигаретного диму. 10 країн ЄС уже повністю заборонили куріння у громадських місцях. 81% опитаних мешканців Києва схвалює ідею закону, який повністю забороняє куріння в більшості громадських місць, у тому числі на всіх робочих місцях, у громадських будівлях, офісах, ресторанах і барах (дослідження Quirk Global Strategies), – пояснює Олена Дуб, координатор проекту «Київ без тютюнового диму».

– 2006 року Україна ратифікувала Рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби з тютюном. Ст. 8 цієї Конвенції каже: «Безпечного рівня впливу тютюнового диму не існує. Створення навколишнього середовища, на 100% вільного від тютюнового диму, – це єдиний шлях захисту людей від наслідків вдихання вторинного тютюнового диму». – підкреслив Тарас Шевченко, керівник проекту і директор Інституту Медіа Права. – Тому ми закликаємо депутатів Київської міської ради, Київську міську адміністрацію і її керівника Олександра Попова повністю заборонити куріння у закладах громадського харчування (кафе, барах, ресторанах, дискотеках). Це стане прогресивним кроком влади для захисту своїх громадян від шкідливого впливу вторинного тютюнового диму.

 

*«Київ без тютюнового диму» – проект громадської організації «Інститут Медіа Права», учасника Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну».  Сторінка проекту –  facebook.com/SmokeFreeKyiv