Більшість звільнила голову Комітету свободи слова, а опозиція його знову висунула

January 17, 2012

Тринадцятого січня 2012 року Верховна Рада України ухвалила постанову “Про відкликання Шевченка А.В. з посади голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації”, № 4332-VІ “у зв’язку з незадовільною роботою на цій посаді”.

У пояснювальній записці до проекту постанови, внесеного н.д. Оленою Бондаренко зазначається, що 22 грудня 2011 року на засіданні Комітету прийнято рішення висловити недовіру Голові Комітету Шевченку А.В. та рекомендувати Верховній Раді України відкликати його з посади у зв’язку з незадовільною роботою на посаді Голови Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації. Таке рішення комітет ухвалив через те, що 17 та 18 листопада 2011 року, 1, 7, 14 та 21 грудня 2011 року не відбулись заплановані засідання Комітету, а також голова нібито порушив низку положень Закону України «Про комітети Верховної Ради України».

За рішення про зняття проголосувало 245 народних депутати з фракції Партії Регіонів, Комуністичної партії та Народної партії. 

В цей же день, народний депутат Андрій Кожем’якін зареєстрував проект постанови “Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України “Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України шостого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації” (щодо кандидатури народного депутата Шевченка А.В.)  за № 9703. Автор зазначає, що “всупереч нормам Регламенту, з політичних мотивів Шевченка А.В. за рішенням провладної парламентської більшості відкликано з посади Голови Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації”, та додає, що “заява Голови фракції Партії регіонів Єфремова О.С., яка виголошена в сесійній залі Верховної Ради України цього ж дня і адресована парламентській меншості, лише зайвий раз підтверджує політичні мотиви відставки з посади Голови зазначеного Комітету Шевченка А.В.”.

Відтак автор пропонує обрати Шевченка Андрія Віталійовича – народного депутата України від багатомандатного загальнодержавного виборчого округу, Блок Юлії Тимошенко, фракція «Блок Юлії Тимошенко – «Батьківщина», головою Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації.