Бюджет 2013 і медійні видатки

January 11, 2013

Першого січня 2013 року набрав чинності Закон України “Про державний бюджет України на 2013 рік”№ 5515-VI. Як і раніше, витрати на медійні питання закріплені за Верховною Радою, Кабміном, Держкомтелерадіо, Нацрадою, Мінкультом, Мінекономіки.


Верховна Рада та її видання

Загальне фінансування Апарату Верховної Ради збільшилось у 2013 р. в порівнянні з 2012 р. на 66 млн грн і становить 935,97 млн грн. Натомість, на витрати на висвітлення діяльності ВРУ через засоби телебачення і радіомовлення та фінансову підтримку газети “Голос України” та журналу “Віче” виділено на 1 млн менше, ніж у 2012 р. – майже 28,90 млн грн.


Видання Президента та Кабінету міністрів

Як і минулого року, фінансування інформаційного бюлетеню “Офіційний вісник президента України” закладено у рядок фінансування разом із підтримкою Національного камерного ансамблю “Київські солісти” та Національного культурно-мистецького та музейного комплексу “Мистецький арсенал” і становить 16,48 млн грн. проти 16,21 млн грн у 2012 році. Зважаючи на обсяг фінансування бюлетеня у 2011 році бюджет офіційного віснику не має перевищувати 2 млн грн.. А от видатки на газету “Урядовий кур’єр” трохи зменшилось – з 5,62 млн грн до 5 млн у цьому році.

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення

На 1 млн грн збільшився бюджет Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення – з 21, 94 млн грн до 22,99 млн грн.

Держкомтелерадіо

Бюжетні асигнування Державного комітету з питань телебачення та радіомовлення скоротилось на третинуі – з 1,4 млрд грн до 857 млн грн. Зауважимо, що 2012 року в бюджеті Держкомтелерадіо було закладено 450 млн грн на забезпечення населення сеттопбоксами для прийому ефірного цифрового мовлення. Однак, ця сума не змогла задовольнити попит, зокрема через те, що депутати забули про спеціальні антени, необхідні для якісного прийому сигналу. Відтак, без урахування цієї статті бюджет Держкомтелерадіо зріс на 43 млн грн. З цієї суми  на керівництво та управління у сфері телебачення і радіомовлення виділено 18,06 млн грн, що на 500 тис перевищує минулорічний показник. Стаття щодо фінансування прикладних розробок у сфері засобів масової інформації, книговидавничої справи та інформаційно-бібліографічної діяльності, фінансова підтримка розвитку наукової інфраструктури “схудла” на 6,5 млн грн  і становить 7,56 млн грн. В бюджеті 2012 року основний масив коштів за цією бюджетною статтею передбачався для забезпечення діяльності Державної наукової установи “Книжкова палата України імені Івана Федорова” (12 млн грн).

На 200 тис зросли статті “Підвищення кваліфікації працівників засобів масової інформації в Укртелерадіопресінституті” та “Фінансова підтримка творчих спілок у сфері засобів масової інформації, преси, державних музичних колективів, здійснення інформаційно-культурної діяльності”. Їх бюджетні рядки становлять, відповідно, 4,08 та 9,45 млн грн.

На 13% зменшилося фінансування програми “Виробництво та трансляція телерадіопрограм для державних потреб, збирання, обробка та розповсюдження офіційної інформаційної продукції, створення та функціонування україномовної версії міжнародного каналу “EuroNews” – з 866,20 до 753,33 млн грн. Також зменшилося фінансування програми “Українська книга із 40 млн у 2012 році до 37,5 млн грн у 2013.

На 117 тис зросли державні стипендії видатним діячам інформаційної галузі, дітям журналістів, які загинули або стали інвалідами у зв’язку з виконанням службових обов’язків  та премії в інформаційній галузі. У шість разів зросли видатки на бюджетну програму “Інформаційне та організаційне забезпечення участі України у міжнародних форумах, конференціях, виставках та інших заходах”  з 3,99 млн у 2012 до 25,6 млн грн у 2013 році.



Видання міністерств

Фінансова підтримка видань з економічних питань і забезпечення функціонування веб-порталу з питань державних закупівель у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі залишилось на одному рівні із попереднім роком – 3,41 млн грн. А от фінансування видання “Право України” – меншилося з 7 до 4 млн грн.

Міністерство культури отримало 9,97 млн грн (що на 2 млн більше, ніж у 2012 році), на підтримку друкованих періодичних видань культурологічного напрямку, газет мовами національних меншин та підтримку гастрольної діяльності вітчизняних виконавців.

Зменшились на 20 млн. витрати на створення та розповсюдження національних фільмів та підтримку державного підприємства “Національний центр Олександра Довженка” – з 167,5 млн до 146,7 млн грн.

Вдвічі зменшилось фінансування із розвитку цифрового телерадіомовлення Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України – з 1 млн до 500 тис грн., яке закладене разом із фінансуванням інших сфер, зокрема, прикладних наукових та науково-технічних розробок, виконання робіт за державним замовленням та ін. Залишилась незмінною стаття бюджету щодо відшкодування витрат державних підприємств зв’язку на розповсюдження вітчизняних періодичних друкованих видань – 7,8 млн грн.


Інше фінансування

Бюджетне фінансування Державної служби України з питань захисту персональних даних становить 7, 85 млн грн, що майже на мільон менше у порівнянні з минулим роком (8,83 млн грн).