ЦЕДЕМ підтримав справу про доступ до інформації, пов’язаної з е-декларуванням

February 2, 2017

У суді юристи ЦЕДЕМ будуть вести справу за позовом проти Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, що відмовилась надати інформацію на запит.

У вказаному запиті було прохання надати публічну інформацію, а саме: Експертний висновок щодо відповідності комплексної системи захисту інформації Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, вимогам нормативних документів системи технічного захисту інформації, з усіма додатками до нього.

Нагадаємо, що ще у серпні 2016-го громадськість сколихнула відмова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України у сертифікації комплексу збирання та обробки електронних декларацій. Таке рішення органу базувалося на експертному висновку, який і просив надати запитувач.

Проте розпорядник інформації відмовився надавати документ і зазначив, що висновки експертизи є власністю замовника експертизи та порекомендував запитувачу звернутися із запитом до замовника – Національного агентства з питань запобігання корупції.

Така відповідь не відповідає вимогам статті 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації», що встановлює виключний перелік підстав, з яких розпорядник інформації може відмовити у її наданні. Серед наведених у статті 22 підстав немає такої, як «належність запитуваного документу іншій особі». Тож, у даному випадку відмова розпорядника є незаконною.

На разі, суд уже відкрив провадження в адміністративній справі. Розгляд справи триває. 

Ухвала про відкриття провадження: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/63010888