ЧЕСНО  в Тернополі: як міська рада відкликала депутатів-прогульників

July 14, 2015

Активісти Громадського руху ЧЕСНО Галина Чижик, Остап Кучма та Іван Омелян представили у Тернополі результати роботи депутатів міськради. Прес-конференція відбулася 13 липня у приміщенні місцевого Прес-клубу.

Моніторинг, здійснений Рухом ЧЕСНО, виявив чимало прогульників серед депутатів міської ради. Фактично кожен п’ятий депутат у Тернополі є кандидатом на відкликання. Так, відповідно до статті 37 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» депутат, який пропустив протягом року більше половини пленарних засідань або засідань постійної комісії, може бути відкликаний. Ініціаторами відкликання можуть виступити виборці, громада міста або рада. «Примітно, що Тернопіль – єдине місто, в якому міська рада вдалась до процедури відкликання прогульників, – зазначила Галина Чижик. – Однак, зробила це, м’яко кажучи, у дивний спосіб. Закон передбачає, що рішення про відкликання приймають виборці шляхом голосування. Натомість, Тернопільська міськрада оголосила на своєму засіданні про відкликання депутатів за рішенням територіальної виборчої комісії. Тепер цю колізію вирішує суд».

Крім того, депутати у Тернополі майже не пишуть запитів – за усі п’ять років каденції на розгляд ради було винесено лише 11 депутатських запитів. З словами самих депутатів, запит не є ефективним способом вирішення проблем громади, адже депутатська більшість зазвичай не підтримує запитів, винесених представниками меншості.  При цьому окремі депутати активно пишуть депутатські звернення, що не мають затверджуватись всією радою.

Моніторинг роботи Тернопільської міськради було здійснено Громадським рухом ЧЕСНО в рамках кампанії «Чесна весна- відповідальна осінь». Від час старту кампанії навесні 2015 року активісти ЧЕСНО проаналізували роботу десяти міських рад у найбільших обласних центрах України. На часі – аналіз інших міськ та облрад.

Із методологією кампанії можна ознайомитись за посиланням.