Члени Наглядової ради Суспільного мовлення виступили проти спроби політичного втручання

March 13, 2017

Зокрема, у заяві йдеться про те, що членам Наглядової ради ПАТ «НСТУ» стало відомо, що парламентська фракція Радикальної партії Олега Ляшка звернулася до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення з клопотанням про заміну члена Наглядової ради ПАТ «НСТУ», раніше делегованого до складу Наглядової ради цією фракцією, на іншу кандидатуру. При цьому фракцією не було вказано жодної з передбачених законом правових підстав для такої заміни. Вони розцінили це як тиск, оскільки парламентська фракція хоче замінити члена Наглядової ради з не передбачених законом підстав. Відповідно до Закону України «Про суспільне телебачення і радіомовлення України» фракція з власної ініціативи не має права достроково відкликати обраного нею представника (ст.10).

Члени НР мають чотирирічний термін повноважень, починаючи з 19 січня 2017 року.

«Ми закликаємо всі сторони поважати дух і букву Закону України «Про суспільне телебачення і радіомовлення України», яким встановлено принцип незалежності ПАТ «НСТУ» від органів державної влади та політичних партій (ст. 3; ст. 8 п. 5)», – йдеться у заяві.

Текст заяви читайте нижче:

ЗАЯВА

членів Наглядової ради ПАТ «НСТУ»

з приводу спроби політичного втручання в діяльність Наглядової ради

з боку однієї з парламентських фракцій

Членам Наглядової ради Публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України» (ПАТ «НСТУ») стало відомо, що парламентська фракція Радикальної партії Олега Ляшка звернулася до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення з клопотанням про заміну члена Наглядової ради ПАТ «НСТУ», раніше делегованого до складу Наглядової ради цією фракцією, на іншу кандидатуру. При цьому фракцією не було вказано жодної з передбачених законом правових підстав для такої заміни.

У зв’язку із цим нагадуємо, що всі члени Наглядової ради ПАТ «НСТУ» мають чотирирічний термін повноважень, починаючи з 19 січня 2017 року (відповідно до рішення Національної ради з питань телебачення та радіомовлення від 19.01.2017), а заміна члена Наглядової ради у зв’язку з достроковим припиненням його/її повноважень можлива виключно з підстав, передбачених статтею 10 Закону України «Про суспільне телебачення і радіомовлення України».

Члени Наглядової ради розцінюють сам факт звернення парламентської фракції Радикальної партії Олега Ляшка до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення щодо заміни члена Наглядової ради з не передбачених законом підстав як спробу політичного тиску на діяльність Наглядової ради ПАТ «НСТУ».

Ми закликаємо всі сторони поважати дух і букву Закону України «Про суспільне телебачення і радіомовлення України», яким встановлено принцип незалежності ПАТ «НСТУ» від органів державної влади та політичних партій (ст. 3; ст. 8 п. 5).

Наголошуємо на тому, що безперешкодне здійснення Наглядовою радою ПАТ «НСТУ» своїх повноважень, без жодного тиску на неї з боку будь-яких політичних сил, є запорукою чесного проведення конкурсу на посаду голови правління ПАТ «НСТУ». Крім того, будь-який політичний тиск на Наглядову раду ПАТ «НСТУ» кидає тінь на виконання Україною своїх міжнародних зобов’язань щодо створення в Україні національного суспільного мовлення відповідно до європейських стандартів.

Члени Наглядової ради ПАТ «НСТУ»:

Аврахов Тарас, Глібовицький Євген, Карякіна Дарія, Козак В’ячеслав, Лебедєва Тетяна, Малазонія Лаврентій, Міський Вадим, Остапа Світлана, Панич Олексій, Хохич Ігор, Шевченко Тарас, Яворівський Володимир