Чотири закони про декомунізацію набули чинності

May 21, 2015

Сьогодні набули чинності чотири закони про декомунізацію –  20 травня документи було опубліковано в газеті «Голос  України». 

Нагадаємо, що минулого місяця Верховною Радою України було ухвалено низку довгоочікуваних законів «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»; «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті»; «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років»; та «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років».

Країна нарешті розпочинає  процес  прощання  з радянським минулим: відсьогодні на законних підставах можна перейменовувати міста та вулиці, відкривати архіви усіх каральних органів СРСР та забороняти радянську символіку.

15 травня президент Петро Порошенко підписав закони декомунізацію. Незважаючи на загальну підтримку прийняття законів, проти їх ухвалення виступили окремі політичні сили.