Чи можна отримати через суд автобіографії кандидатів у депутати?

June 26, 2013
Київський апеляційний адміністративний суд відмовив у задоволенні апеляційної скарги Сергія Андрушка у справі про визнання неправомірними дій Центральної виборчої комісії. Справа стосувалася відмови цього органу влади надати на запит автобіографії та відомості про освіту і трудову діяльність трьох осіб, які були кандидатами на виборах у народні депутати в 2012 році: Азарова М.Я., Яценюка А.П. та Кличка В.В.

Суд відхилив апеляційну скаргу громадського активіста, мотивуючи своє рішення, як і Окружний адміністративний суд м. Києва, тим, що біографічні відомості, які просив надати позивач, належать до конфіденційної інформації і не можуть бути надані без згоди відповідних осіб. Однак, висновок суду не ґрунтується на вимогах спеціальних норм законодавства, що виключають можливість віднесення запитуваних даних до інформації з обмеженим доступом.

Зокрема, відповідно до ст. 54, 55 та 63 Закону України «Про вибори народних депутатів України» вся подана для реєстрації кандидата у народні депутати інформація, в тому числі автобіографія та відомості про освіту і трудову діяльність, є відкритими за режимом доступу. При цьому, за Законом України «Про захист персональних даних» дані фізичної особи, яка претендує зайняти виборну посаду (у представницьких органах), не належать до інформації з обмеженим доступом.

Сергій Андрушко та його представник Діана Проценко за підтримки Фонду захисту права на доступ до інформації планують оскаржити відповідне рішення до Вищого адміністративного суду України.