Чи скасують мораторій на землю: Відкритий Університет Реформ провів вечірню зустріч

June 5, 2018

Чи скасують мораторій на землю та коли це стане можливим? Про це ВУРівці поговорили з Дмитром Яблоновським, експертом та заступником директора Центру економічної стратегії.

Під час зустрічі йшлося про те, що однією з головних проблем земельного мораторію є короткострокове планування з боку орендарів. Через те, що орендарі не знають, як довго вони будуть обробляти ці землі, вони не хочуть інвестувати великі кошти у паї. Наступна проблема – виснаження землі через відсутність вільного ринку. Серед основних стейкхолдерів земельної реформи – великі агрохолдинги. У той же час деякі агрохолдинги виступають проти земельної реформи, тому що зараз вони орендують велику площу землі за малі гроші. За земельну реформу та зняття мораторію виступають також і безпосередні власники паїв, але навіть серед них є багато противників цієї ідеї.

Як відзначив лектор, мораторій на землю призводить до реалізації різних неправомірних схем та розквіту рейдерства. Однак, якщо депутати проголосують за скасування мораторію, – ринок землі одразу не запрацює. Для цього потрібно ухвалити відповідне законодавство.

Нагадуємо, що нещодавно Європейський суд з прав людини визнав мораторій на продаж сільськогосподарських земель порушенням прав людини. Як швидко народні депутати відреагують на це – стане відомо пізніше.