Cудді-любителі закритості ідуть у Верховний Суд

February 14, 2017

Луганська, Волинська, Миколаївська, Хмельницька, Житомирська та Черкаська області – з цих шістьох регіонів лише 54 кандидати наважилися позмагатися за крісла у новому Верховному Суді. Примітно, що з півсотні претендентів – лише 9 представників з-поза системи, а з Волинської області – найбільша “діаспора” суддів, які планують зайняти місця у найвищій судовій інстанції.  

Судді Волині створюють цілі сімейні династії у новому Верховному Суді. На конкурс подалися родичі одного із столичних кандидатів судді Вищого адміністративного суду України Михайла Смоковича. Суддя Гапончук, брат дружини Смоковича, у 2009 році виправдав сільського голову села Люб’язь Любешівського району, якого звинувачували у хабарництві. Інший суддя – Віталій Ковтуненко, теж екс-родич Михайла Смоковича, причетний до низки справ, в яких було порушено права людини, до прикладу, виселив з будинку жінку, двох дітей та інваліда, згодом цей будинок продали на торгах тещі судді Ковтуненка. Також суддя засуджував волинських активістів Євромайдану. Цей же служитель Феміди відзначився неетичною поведінкою, зокрема порушенням правил дорожнього руху. Йому компанію складає суддя Сівчук, якого позбавили прав керування авто та призначили штраф.

Той же суддя Сівчук  відмовився накладати арешт на вилучені 108 кг бурштину та погодився зняти арешт із вилучених корупційних коштів. В особовій справі Сівчука також заборона фото і відеозйомки засідання для журналістів під час процесу над поліцейським. Волинські судді не дуже відповідально ставилися до заповнення паперових декларацій, а  електронні, за неправду в яких світить кримінальна відповідальність, заповнювали ретельніше. До прикладу суддя Лесик у паперовій декларації за 2014 рік вказав три ділянки, площа яких в десять разів більша, ніж в електронній декларації, а от його колега суддя Сіліч разом з сім’єю володіє 11 земельними ділянками загальною площею понад 14 тис. кв. м.

Ще один вершитель правосуддя з Волині Ющук, за інформацією ЗМІ, у 2014 році відмовився арештовувати 90 тис. пляшок контрафактної горілки, яку виявили активісти. Більше того, він своєю постановою звільнив від відповідальності поліцейського, якого луцькі патрульні затримали в стані алкогольного сп’яніння за кермом. У листопаді 2016 року прокуратура Волинської області оголосила цьому судді підозру за рішення, яким він звільнив з-під варти злочинця.

Служителі Феміди з Луганської області відзначилися причетністю до сумнівних рішень. Наприклад, у 2013 році суддя Снегірьов заборонив Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку контролювати торговців на ринку та анулювати ліцензії в разі порушення законодавства. Його колега суддя Коротенко також виніс рішення, чим обмежив діяльність державних органів і надходження коштів до Держбюджету.

До рядів кандидатів, які причетні до сумнівних рішень, приєднуються судді з Черкащини, суддя Бащенко оштрафував підполковника податкової міліції за хабар у 30 тис. грн на вдвічі меншу суму, а також виправдав екс-регіонала Коверського, колишнього начальника управління Держкомзему в м. Черкаси, який у 2009 нібито незаконно віддав в приватну власність землі лісового фонду, де планувалося будівництво лікарняного комплексу.

Миколаївські судді, кандидати до Верховного Суду, не бажають бути відкритими для громадськості, адже забороняли журналістам здійснювати зйомку під час відкритого засідання, аргументуючи це тим, що такого суб’єкту як “громадськість” немає, а тому і права у громадськості на фіксування судового процесу також немає. Більше того, його колега, суддя Крутій, у 2014 році увійшов до звіту Інституту масової інформації для міжнародних організацій як порушник прав журналістів, бо забороняв фото- і відеозйомку та навіть намагався прогнати журналістів з відкритого судового засідання. На противагу судді Житомирщини підписали навіть меморандум, яким передбачено можливість онлайн-трансляції судових процесів.

Претендент на крісло у Верховному Суді з Хмельниччини суддя Карплюк неодноразово заявляв безпідставні самовідводи та ігнорував правила внутрішнього розпорядку суду, за що отримав дисциплінарне стягнення за порушення суддівської етики.

Серед регіональних кандидатів – чимало тих, які заслуговують на повагу, зокрема суддя Мацький, пожертвував кар’єрою і пішов  служити в зону АТО. Інший суддя з Черкащини – Володимир Бондаренко вирішив піти проти системи й публічно заявив про тиск на себе з боку керівництва за рішення про відмову підприємству Фірташа – ПАТ “Азот”-  у виселенні вчителя з гуртожитку, який є службовим житловим приміщенням. Справа набула розголосу і на захист судді, що не бажає “підкорюватись” свавіллю голови суду стали експерти Реанімаційного Пакету Реформ – Михайло Жернаков, Роман Куйбіда та Роман Маселко.  В аналітичних довідках нижче можна ознайомитися зі всіма претендентами на посади суддів з 6 вищезазначених регіонів.

Зазначимо, Рух ЧЕСНО збирає інформацію з відкритих загальнодоступних джерел та не стверджує про вчинення особою правопорушення або її вину. Висновки ЧЕСНО про причетність кандидатів до корупційних діянь, ухвалення сумнівних рішень є оціночними судженнями, що можуть не збігатися із офіційними рішеннями та висновками державних органів.

Детальніше з інформацією про кожного суддю-претендента на місце у Верховному Суді можна ознайомитися в аналітичних довідках на сайті ЧЕСНО.Фільтруй суд!