Депутат пропонує встановити відповідальність за пропаганду нацизму

January 5, 2013
21.12.12. ВРУ. Народний депутат Олександр Фельдман зареєстрував проект Закону України “Про про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення” (законопроект №1146; щодо відповідальності за пропаганду ідей нацизму). Автор зазначає, що завданням законопроекту є “закріплення визначення поняття “нацизм” та відокремлення дій, спрямованих на пропаганду нацизму від діяльності, що, навпаки, засуджує цю ідеологію.”, а також встановлення диференційованої відповідальності за пропаганду ідей нацизму.

Так, законопроект визначає, що під нацизмом слід розуміти сукупність уявлень, ідей, припущень, теорій, спрямованих на обґрунтування (пояснення) виключності, переваг або неповноцінності, дискримінації певних людей за ознаками статі, мови, кольору шкіри, релігійних уподобань, соціально-економічних можливостей, расової або етнічної приналежності, а під засудженням нацизму слід розуміти вираження у словесній, графічній та іншій загальнозрозумілій формі, або фактичними діями негативного ставлення до нацизму, зокрема, заперечення, застереження, критика нацизму і подібних ідеологій.


Автор пропонує встановити адміністративну відповідальність за “Публічний показ, розповсюдження, виготовлення, збут, або придбання з метою збуту атрибутики, символіки, друкованих чи аудіовізуальних матеріалів про нацизм.” (ст. 173-3 КУпАП).


Причому, публічний показ, або розповсюдження (роздавання, майновий найм, побутовий чи комерційний прокат, обмін тощо) атрибутики, символіки, друкованих чи аудіовізуальних матеріалів про нацизм без його засудження тягне за собою накладення штрафу від двадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-1700 грн) з конфіскацією зазначеною атрибутики, символіки, або матеріалів.


Тоді як, виготовлення, тиражування, збут, або придбання з метою збуту атрибутики, символіки, друкованих чи аудіовізуальних матеріалів про нацизм, що містять його схвалення, тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-3400 грн) з конфіскацією зазначеної атрибутики, символіки, або матеріалів.


Протоколи про таке правопорушення мають право складати органи внутрішніх справ,  а розглядатимуть їх районні, районні у місті, міські чи міськрайонні суди.


Зауважимо, що загальноприйнятому вжитку термін нацизм пов’язують із діяльністю НСДАП (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei), власне від абревіатури якої (Nazi) і утворилося поняття нацизму. Сам нацизм є різновидом соціально-політичного руху та ідеології – фашизму.

                  

Запровадження законопроекту може створити складнощі як для колекціонерів і торгівців антикваріатом, так і для журналістів, адже вимагатиме вчинення дії щодо засудження дій нацизму. Це може призвести до  перешкоджатиме журналістам здійснювати просте інформування про події пов’язані з діяльністю нацистів чи пак змушуватиме продавців антикваріатом створювати спеціальні форми повідомлення про засудження нацизму.