Депутат пропонує визначити поняття “колабораціонізм” та ввести за нього відповідальність

March 13, 2017
10 березня 2017 року у Верховній Раді України було зареєстровано Проект Закону про заборону колабораціонізму (№ 6170; н.д. Лапін І.О.).
 
Основною новелою цього законопроекту є спроба ввести у законодавче поле поняття “колабораціонізм“, що визначається як співпраця громадянина України з російською окупаційною владою та створеними чи підтримуваними РосійськоюФедерацією незаконними збройними формуваннями в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, а також на тимчасовонепідконтрольних органам влади України територіях окремих районів Донецької та Луганської областей.
 
Окреслюються також і форми колабораціонізму, до яких автор проекту відносить такі акти:
  •  організація та участь у мітингах на підтримку російської окупаційної влади, а також у референдумах та виборах, які проводяться російською окупаційною владою;
  • публічні заклики, спрямовані на підтримку чи співробітництво з російською окупаційною владою;
  • ведення господарської діяльності з російською окупаційною владою та суб’єктами господарювання, які знаходяться на території Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей, незалежно від місця реєстрації таких суб’єктів господарювання;
  • отримання чи використання паспортів або інших документів незаконних організацій;
  • входження до складу російської окупаційної влади;
  • будь-які інші форми співпраці з російською окупаційною владою та створеними чи підтримуваними Російською Федерацією незаконними збройними формуваннями.

Втім, законопроект передбачає декілька винятків, за яких відповідна діяльність не вважатиметься колабораціонізмом. Такими винятками є висловлення позиції представниками України на офіційних перемовинах щодо урегулювання збройного протистояння наСході України за умови, якщо така позиція не спрямована на шкоду суверенітетові і територіальній цілісності України, а також дії, вчинені особами на виконання завдань силових відомств.

Варто додати, що за колабораціонізм передбачається введення кримінальної відповідальності. Стаття 111-1 КК України, що вводиться законопроектом, пропонує карати осіб, що вчинили відповідні дії, позбавленням волі на строк від дванадцяти доп’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої. У КК також встановлено ще один виняток з відповідальності – так, не підлягають відповідальності за колабораціонізм громадяни України, які були змушені співпрацювати з російською окупаційноювладою та створеними чи підтримуваними Російською Федерацією незаконними збройними формуваннями під впливом фізичного примусу, тортур чи катувань.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=61312.