Депутат зареєстрував зміни щодо висвітлення інформації про люстрацію військових та правоохоронців

March 18, 2015

Народний депутат Костянтин Матейченко зареєстрував у Верховній Раді законопроект про внесення змін до статті 5 Закону України «Про очищення влади» щодо висвітлення інформації (проект № 2384). Документом  пропонується внести зміни до частини дев’ятої статті 5 Закону України “Про очищення влади”, відповідно до якої інформація про початокпроходження перевірки, копії заяв тадекларацій осіб, які в період проведення антитерористичної операції обіймали або обіймають посади  в державних органах влади, розташованих на територіях Донецької та Луганської областей, оприлюднюються лише за згодоюцих осіб.

Запропоновані зміни стосуються лише військових посадових осіб, осіб начальницького складу органів внутрішніх справ, посадових та службових осіб органів прокуратури України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Управління державної охорони України, Національного банку України та інших посадових осіб, визначених у п.3,6 та 7 ч.1 статті 2 Закону «Про очищення влади».

Як зазначає автор законопроекту, необхідність його прийняття викликана потребою вжиття додаткових заходів для захисту вказаних категорій осіб, а сама норма має бути тимчасовою і діяти лише на час проведення антитерористичної операції.

Водночас, варто зауважити, що із запропонованого тексту законопроекту обмеженість дії в часі норми щодо виключення інформування про заходи люстрації до військових та правоохоронців не вбачається. Автор законопроекту також не аргументує, яким саме чином прийняття змін може захистити таких осіб і чому таке виключення стосується лише службовців органів, що розташовані на території Донецької і Луганської області.


Картка законопроекту:

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=54413