Депутати хочуть спростити порядок допуску журналістів до Верховної Ради

May 24, 2013

Шістнадцятого травня 2013 року до Верховної Ради України було внесено проект Постанови «Про внесення змін до “Положень про порядок акредитації журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України” щодо допуску до будинків Верховної Ради України» (проект № 2040а, н. д. Леся Оробець, Андрій Пишний, Арсен Аваков, Ігор Швайка, Валерій Карпунцов).

Проектом пропонується спростити порядок допуску акредитованих представників ЗМІ  до будівель та приміщень Верховної Ради України, а також забезпечити його прозорість та відповідність чинним нормативно-правовим актам.

Відповідно до чинного Положення, право входу журналістів і технічних працівників засобів масової інформації до ложі преси і кулуарів забезпечується акредитаційними картками. Проте для того, аби представники ЗМІ потрапили до відповідних будинків Верховної Ради під час засідань комітетів, комісій Верховної Ради, брифінгів, прес-конференцій, круглих столів та інших заходів для засобів масової інформації, окрім акредитаційних карток, необхідне обов’язкове погодження Прес-служби Верховної Ради України. Згідно з п. 10 Положення, щоб потрапити до будівель Верховної Ради України, де проходять засідання комітетів та комісій Верховної Ради, представникам ЗМІ, окрім акредитаційних карток та погоджень із Прес-службою, також  необхідне запрошення керівництва відповідного комітету чи комісії.

«Такі обставини вказують на те, що навіть за наявності належної акредитації у представника ЗМІ, останній може не потрапити на відповідні заходи, що проводяться у приміщеннях Верховної Ради України, внаслідок відсутності доброї волі працівників Прес-служби та керівництва комітету, комісії», – йдеться у пояснювальній записці.

Тому проектом пропонується внести зміни до «Положень про порядок акредитації журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України» шляхом вилучення положень про необхідність отримання погодження Прес-служби та запрошення керівництва комітетів, комісій Верховної Ради України для потрапляння акредитованими представниками ЗМІ до будівель Верховної Ради України.