Депутати пропонують прибрати презумпцію недостовірної інформації

January 16, 2013
11.01.2013. ВРУ. Народні депутати Микола Томенко, Микола Баграєв, Олена Кондратюк, Рустам Раупов та Микола Княжицький внесли до парламенту проект Закону України “Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо вилучення поняття негативна інформація”, №1257.

Автори законопроекту пропонують вилучити зі статті 277 Цивільного кодексу України положення про те, що “негативна інформація, поширена про особу, вважається недостовірною, якщо особа, яка її поширила, не доведе протилежного”.

Необхідність вилучення ч. 3 статті 277 ЦК автори обґрунтовують тим, що законодавство України не містить визначення негативної інформації і не окреслює фактичних ознак, які вказують на негативність інформації. Відтак, зазначене положення встановлює презумпцію недостовірності, за якою саме  поширювач зобов’язаний доводити, що поширена ним інформація відповідає дійсності. Автори наголошують, що визнання інформації негативною чи позитивною – це результат оцінки інформації людиною, аніж характеристика інформації як такої. “Сама по собі інформація є нейтральною, а її «негативність» чи «позитивність» – наслідок людського сприйняття“, – зазначається у пояснювальній записці.

Нагадаємо, що ч. 3 ст. 277 уже намагалися покращити в 2005 році, адже первинна редакція цієї частини мала таке формулювання: “Вважається, що негативна інформація, поширена про особу, є недостовірною.”

Ухвалення законопроекту може послабити тиск на ЗМІ, які готують критичні матеріали щодо діяльності органів державної влади, місцевого самоврядування та їх посадових осіб.

Картка проекту:w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=0&pf3511=45440