Депутати пропонують заборонити цензурування інформації в Інтернеті

May 21, 2013

Сімнадцятого травня 2013 року до Верховної Ради було внесено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо заборони ліцензування та цензурування інформації, що розповсюджується мережею Інтернет» (законопроект №  2046а; н. д. Олександр Турчинов О., Руслан Лук’янчук)

Ініціатори законопроекту пропонують доповнити Закон України «Про телебачення і радіомовлення» нормою про те, що розповсюдження програм, пакетів програм, передач, відео за запитом через Інтернет не підлягає ліцензуванню та цензуруванню органами державної влади.

Законопроектом також передбачено внести доповнення до Закону України «Про телекомунікації», відповідно до яких відповідальності за поширення на об’єктах телекомунікацій мережею Інтернет інформації, що містить дитячу порнографію, несе загрозу інтересам національної безпеки, територіальної цілісності або громадському порядку, здоров’ю населення, репутації або правам інших людей, авторським та суміжним правам, несуть власники ресурсу у порядку, встановленому законом.

У пояснювальній записці депутати зазначили: «Сьогодні все частіше можна почути повідомлення про спроби влади цензурувати інформацію, що розміщуються в мережі Інтернет. Відсутність на законодавчому рівні визначення, щодо поширення якої саме інформації можуть встановлюватися обмеження, дає можливість владі вибірково та суб’єктивно визначати, що таке “незаконне інформаційне наповнення”. Фактично, недосконале законодавство дає можливість обмежувати доступ до будь-якої інформації, що знаходиться у Інтернет просторі, що по суті є цензурою».