Депутати знову спробують відкрити Державний реєстр нерухомості

April 22, 2014

Сімнадцять народних депутатів зареєстрували в парламенті проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо розширення доступу до інформації про речові права на нерухоме майно з метою запобігання корупції та захисту права власності» (проект № 4728, н.д. Василь Чумак, Оксана Продан, Юрій Дерев’янко, Олег Осуховський, Михайло Головко, Ірина Геращенко, Інна Богословська, Олександр Доній, Леся Оробець, Андрій Шевченко, Ксенія Ляпіна, Павло Різаненко, Олег Медуниця, Юрій Благодир, Юрій Сиротюк, Руслан Марцінків, Андрій Кожем’якін).

Законопроект передбачає, що інформація про зареєстровані права та їх обтяження, що міститься у Державному реєстрі прав, має бути відкритою та загальнодоступною. Отримати таку інформацію можна у електронному вигляді  через офіційний веб-сайт після реєстрації чи у паперовому вигляді шляхом подання заяви із зазначенням відомостей про прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи або найменування юридичної особи, реєстраційного номеру облікової картки платника податків та реквізитів документа, що посвідчує особу заявника. За надання інформації передбачається плата, але її розмір законопроектом не визначений.

Крім цього, відповідно до пропонованих змін, фізичні та юридичні особи мають право на отримання відомостей про земельну ділянку з Державного земельного кадастру.

Картка законопроекту:http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=50689