Державна охорона посилила захист Президента України від громадян та ЗМІ

February 7, 2014

Управління Державної охорони України затвердило Порядок відвідування посадовими і службовими особами, громадянами України, іноземцями та особами без громадянства місць постійного та тимчасового перебування Президента України. Порядок встановлює загальні правила відвідування державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, у яких на час їх відвідування перебуває або планується перебування Президента України.

Зокрема, вказаний Порядок передбачає, що прохід до місць тимчасового перебування Президента України із мобільними телефонами, приймально-передавальними, аудіо- та відеозаписувальними пристроями забороняється, за винятком військовослужбовців Держохорони та осіб, які беруть участь у проведенні охоронних заходів, а також осіб, яким цей дозвіл надано УДО України. Прохід до безпосереднього місця, де працює Президент України, з такими пристроями забороняється, за винятком військовослужбовців Держохорони та інших осіб, перелік яких приховується під грифом ДСК.

Ці норми є загальними і не містять ніяких винятків щодо журналістів. Окремий порядок для представників ЗМІ прямо передбачений лише щодо відвідування місць тимчасового перебування Президента України, яке має здійснюватися за письмовим замовленням з пред’явленням на постах охорони документів, що посвідчують особу, та із здійсненням заходів з контролю на безпеку, а також за списками, наданими організаторами заходу.

Директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко прокоментував зазначені нововведення для Української Правди, зазначивши, що: “Журналістів як не пускали до президента, так і не будуть пускати. Не було такого, щоб журналіст міг вільно підійти до глави держави й задати йому питання. Цим документом УДО готує правову базу для посилення охорони президента й виправдання своїх жорстких дій із забезпечення цієї охорони. Зараз усі силові структури так діють…” .

Наказ Управління Державної Охорони України «Про затвердження Порядку відвідування посадовими і службовими особами, громадянами України, іноземцями та особами без громадянства місць постійного та тимчасового перебування Президента України» зареєстрований в Мін`юсті 30 січня і набуде чинності вже на початку наступного тижня.