Держкомтелерадіо хоче контролювати забезпечення права на доступ

January 16, 2015

У Держкомтелерадіо підготували проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного контролю за забезпеченням розпорядниками інформації доступу до публічної інформації».

Метою проекту Закону України є покращення доступу до інформації шляхом запровадження ефективного механізму здійснення державного контролю за забезпеченням розпорядниками інформації доступу до публічної інформації.Для цього автори законопроекту пропонують надати повноваження контролю центральному органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері телебачення і радіомовлення, інформаційній та видавничій сфері. Нині таким органом є сам Держкомтелерадіо.

При цьому, пропонується, що до повноважень цього органу належатиме право складати протоколи про адміністративні правопорушення  за  порушення законодавства про доступ до публічної інформації, яке лише нещодавно було закріплене за представниками Уповноваженого з прав людини.

Законопроектом пропонується також доповнити Закон України «Про доступ до публічної інформації» новою статтею 17-1 щодо визначення повноважень уповноваженого органу, серед яких:розгляд скарг, проведення перевірок, наданняроз’яснень і рекомендацій, організація навчання з питань забезпечення доступу до публічної інформації, підготовки та оприлюднення щорічного звіту щодо стану реалізаціїправа на доступ до публічної інформації.

Для здійснення державного контролю посадові особи уповноваженого органу матимуть право, зокрема, ознайомлюватися з документами, у тому числі тими, що містять інформацію з обмеженим доступом, а також видавати обов’язкові для виконаннярозпорядниками інформації накази про запобігання або усунення порушень законодавства про доступ до публічної інформації.

Ознайомитись з проектом можна на офіційному веб-сайті Держкомтелерадіо:

http://comin.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=117357&cat_id=80453