Держпродспоживслужбі хочуть надати повноваження для блокування сайтів

July 26, 2017

17 липня 2017 року у Верховній Раді України було зареєстровано Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про захист прав споживачів” та деяких законодавчих актів України щодо заходів детінізації діяльності суб’єктів електронної комерції (№ 6754; н.д. Демчак Р.Є., Мацола Р.М., Шинькович А.В. та інші).

Законопроект, з-поміж іншого, вносить зміни до Закону України “Про захист прав споживачів”. Цими змінами передбачається надання повноважень Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужбі) щодо прийняття рішень про призупинення доступу до веб-сайту (чи іншого засобу  представлення інформації як в мережі Інтернет, так і в інших інформаційно-комунікаційних системах).

Цей порядок деталізується у змінах, що пропонується внести до Закону України “Про електронну комерцію”. Підставою для прийняття рішення про призупинення доступу до сайту є порушення продавцем в електронній комерції положень статті 7 відповідного Закону (містить вимоги щодо забезпечення інформації про такого продавця та його діяльності, щодо забезпечення продавцем повної відповідності предмета електронного договору, погодженого сторонами, кількісним та якісним характеристикам тощо.

Механізм обмеження доступу є таким:

  • Держпродспоживслужба видає припис про усунення порушень вимог статті 7 Закону “Про електронну комерцію”;
  • на виконання цього припису продавцям дається 7 календарних днів з дня отримання;
  • у випадку невиконання припису Держпродспоживслужба отримує право на прийняття рішення про призупинення доступу до веб-сайту у строк до усунення продавцями відповідних порушень;
  • рішення надсилається для виконання як продавцеві, так і постачальнику послуг проміжного характеру, що надає продавцеві доступ до мережі Інтернет.

Відповідне рішення може бути оскаржене продавцем у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, або ж через суд.

У тому ж разі, якщо встановити продавця неможливо, то Держпродспоживслужба одразу приймає рішення та надсилає його постачальнику послуг проміжного характеру. Таке рішення має бути виконане протягом 10 календарних днів з його отримання, та може бути оскаржене постачальником послуг проміжного характеру у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, або ж через суд.

Невиконання відповідних вимог постачальником послуг проміжного характеру має наслідком застосування штрафних санкцій у розмірі 100 НМДГ. рішення про стягнення такої санкції також може бути оскаржене постачальником послуг проміжного характеру у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, або ж через суд протягом 10 календарних днів з дня його отримання.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=62329.