Держслужба інтелектуальної власності підготувала закон про захист авторських прав в Інтернеті

December 18, 2013

Державна служба інтелектуальної власності України винесла на обговорення Проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет”.

Законопроект зобов’язує сервісні служби (Інтернет-провайдерів), які розміщують веб-сайти, блокувати доступ до сторінок веб-сайтів у відповідь на скарги суб’єктів авторського права, якщо власник сайту протягом 2 днів з моменту направлення йому такої заяви провайдером, не надасть документи, що підтверджують законність використання об’єктів авторського права і (або) суміжних прав в мережі Інтернет. При цьому, відповідь на скаргу має бути оформлена за скріпленим печаткою підписом посадової особи від імені юридичної особи, а у випадку, якщо власником сайту є фізична особа, підпис цієї особи має бути посвідчений нотаріально.

Також законопроектом передбачається адміністративна відповідальність за невжиття заходів щодо припинення порушення авторського права і (або) суміжних прав у мережі Інтернет, зокрема порушення провайдером строків блокування веб-сторінок.

Обговорення законопроекту триватиме до 12 січня 2014 року.

Детально ознайомитися з законопроектом та долучитися до обговорення можна за посиланням http://sips.gov.ua/ua/pr121313