Децентралізація та виборча реформа: Відкритий університет реформ провів чергові лекції

March 27, 2017

Як відбувається децентралізація, що має змінитися у виборчому законодавстві та як технології змінять місто – про це говорили під час чергових лекцій Відкритого університету реформ. Спікерами нового лекційного дня були Юрій Ганущак, головний експерт групи РПР “Децентралізація”, Микола Виговський, координатор Руху ЧЕСНО та Мітя Гурін, урбаніст.

Юрій Ганущак розповів про поточні  результати децентралізації та її значення

“Адміністративно-територіальний устрій – це скелет держави, тому вкрай важливо, щоб він справно функціонував. Натомість у нас порушений баланс між міською і загальнодержавною владою, а в селищах відсутнє місцеве самоврядування”, – підкреслив він.

Також експерт ознайомив ВУРівців з принципами формування нових громад і районів та  майбутніми кроками на шляху реформування органів самоврядування.

Про історію формування міст, їх сучасність та перспективу, розповів Мітя Гурін. Він зазначив, що розвиток сучасного міста визначає не лише планування інфраструктури, а й використання новітніх технологій, серед яких самокеровані автомобілі, роботизація, автоматизація виробництва та технології енергозебереження.

Натомість темою лекції Миколи Виговського стала виборча реформа та позиція Руху ЧЕСНО щодо неї. Експерт розповів ВУРівцям про те, як плануються цикли вироблення публічної політики та формується “зелена книга”,  яка визначає потрібні зміни, зокрема у виборчому процесі. Також він навів приклади з історії Руху ЧЕСНО, які показують, як громадська організація може визначати проблеми виборчого процесу та пропонувати  свої варіанти вирішення.

Також він поцікавився думкою ВУРівців про виборчу систему, яку б вони хотіли бачити у майбутньому. Дані відповідь будуть враховуватисяя при формуванні “Зелену книгу” пропозицій до Верховної ради.