Дізнатися про помічників народних депутатів? Не так просто!

February 7, 2012

Шостого лютого 2012 року Ірина Соломко звернулася до Окружного адміністративного суду міста Києва із позовом до Апарату Верховної Ради України. Подати позовну заяву оглядач журналу «Кореспондент» вирішила після того, як Апарат парламенту відмовив їй у наданні відомостей про помічників-консультантів народних депутатів України. Зокрема , пані Соломко просила надати їй список помічників народних депутатів 6-го скликання; прізвища тих помічників, які мають статус державного службовця; а також суми заробітної плати за вересень і жовтень 2011 року тих помічників-консультантів, які є державними службовцями.

Відмову надати інформацію Апарат Верховної Ради України обґрунтував тим, що запитані дані «відносяться до конфіденційної інформації про особу, захищеної законом».

Натомість Закон України «Про доступ до публічної інформації» чітко визначає, що не може бути обмежений доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами, умови отримання цих коштів, прізвища, імена, по батькові фізичних осіб, які їх отримали. У запиті Ірини Соломко йшлося саме про службовців, яким виплачується заробітна плата з державного бюджету.

Окрім цього відмова була надана без здійснення трискладового тесту, передбаченого Законом України «Про доступ до публічної інформації». Його застосування має на меті встановити, чи є виправданим обмеження доступу до інформації у кожному конкретному випадку.

У суді інтереси пані Соломко будуть представляти юристи Інституту Медіа Права. Перебіг подій буде висвітлюватись у новинах на сайті Інституту.