Для чого потрібне стратегічне планування: ВУР провів чергову лекцію

April 3, 2018

Що робити, щоб громадська організація, яка має велику та прекрасну ціль, не дерлася до неї навпомацки? Відповідь: використовувати стратегічне планування. Про це говорили на черговій лекції Відкритого Університету Реформ.

Альона Каравай – співголовуюча у Наглядовій раді “Інша Освіта”, що стратегічне планування – саме той інструмент, який допоможе будь-якій команді освітити шлях до реалізації будь-якого проекту, (або й навіть кількох одночасно!). Саме цим вона ділилася з вурівцями  під час вечірньої лекції.

Альона зазначила, що стратегічне планування – річ непроста. Перед тим, як його застосовувати на практиці, слід звернути увагу, що стилі планування бувають різними, і вибір саме того єдиного і неповторного залежить від середовища, яке панує в кожній конкретній організації. Зокрема, на якому етапі розвитку перебуває організація, який в неї попередній досвід та якими є зовнішні умови та інші фактори.

Окрім того, спікерка розкрила таємницю загадкової абревіатури VUCA. І ні, це не переплутані слова з пісні Шакіри. Це те, на що потрібно зважати, коли плануєш стратегічно, з огляду на: Volatility (мінливість середовища), Uncertainty (невизначеність та непередбачуваність подій), Complexity (більшість речей складають системи) та Ambiguity (неоднозначність цього світу).

Наприкінці ж Альона порадила в будь-якій незрозумілій ситуації…танцювати! І навіть якщо це не допоможе вирішити конкретну проблему, щонайменше –  підніме усім настрій