Доступ до інформації для посадовців: ЦЕДЕМ розпочав всеукраїнський тренінговий тур

February 28, 2018

Як надавати суспільству публічну інформацію – про це експерти ЦЕДЕМ розповідатимуть держслужбовцям по всій Україні. Центр демократії та верховенства права спільно з Офісом Уповноваженого ВРУ з прав людини розпочав серію тренінгів з доступу до інформації для керівників структурних підрозділів та відповідальних осіб місцевої влади із забезпечення доступу. Навчальні заняття заплановані у всіх обласних центрах України.

Мета цих тренінгів – дати посадовцям знання та вміння для належного виконання законодавства про доступ, ознайомити з кращими практиками у цій сфері. Адже рівень доступу громадян до публічної інформації прямо залежить від обізнаності та якості роботи держслужбовців.

Наразі тренінги вже відбулися у Запоріжжі, Тернополі, Чернівцях та Вінниці. Лекції для держслужбовців проводила юрист ЦЕДЕМ Христина Буртник, а також експерти Секретаріату Омбудсмана та представники Мережі захисників права на доступ до інформації, що координується Центром демократії та верховенства права – Наталія Заболотна, Юлія Грига, Ольга Мазаєва та Оксана Огданська.

Основну увагу під час занять приділяють роботі з запитами громадян. Так, посадовцям розповідають, у якій формі надавати відповідь на запит і коли є підстави для відмови, а також як діяти, коли запитується інформація з обмеженим доступом. Щоб розібрати складні і неоднозначні випадки, лектори дають практичні завдання та вирішують їх спільно з учасниками.

Окремо експерти аналізують застосування «трискладового тесту» – юридичної процедури, яка встановлює, чи можна надавати на запит інформацію з обмеженим доступом. Таким чином, держслужбовці  отримують навички для визначення режиму доступу до інформації.

Учасники Мережі та представники Омбудсмана також навчають посадовців працювати  з іншими форматами доступу: створювати спеціальні місця для роботи запитувачів із документами, організовувати доступ до засідань місцевих рад, оприлюднювати публічну інформацію на веб-сайтах держорганів. Як відзначають організатори, жваву дискусію під час тренінгів викликали питання роботи з відкритими даними.

Зазначимо, що раніше експерти ЦЕДЕМ записали тематичний онлайн-курс для розпорядників з доступу до інформації. Ним держслужбовці можуть користуватися для поглиблення знань чи відповідей на проблемні питання.