ДТП через надмірну швидкість: як вирішити проблему

February 6, 2018

За останні 10 років  в Україні у ДТП загинуло понад 61 тисяча осіб, майже 500 тисяч отримали травми, і основною причиною цих ДТП є перевищення швидкості. Тож аби зробити українські дороги безпечними, необхідно відновити контроль швидкості та впроваджувати інфраструктурі рішення, які спонукають водії зменшувати швидкість. Про це йдеться у аналітичній статті експертів ЦЕДЕМ, опублікованій у січневому номері журналу “Надзвичайна ситуація +”.

Автори наголошують: в Україні вже понад два роки відсутній будь-який контроль швидкості на дорогах. Це спонукає водіїв порушувати швидкісні обмеження, а наслідком стають аварії з загиблими та травмованими.

Експерти пропонують змінити ситуацію за рахунок підходів, які зарекомендували себе в країнах ЄС. Йдеться про контроль швидкісного режиму з боку поліції, жорсткі санкції за порушення та технічні засоби обмеження швидкості автомобілів. Також потрібні інформаційно-роз’яснювальні кампанії та освітні програми. Досвід показує, що найдієвішим способом контролю є системи автоматичної фіксації порушення правил дорожнього руху – камери. У Польщі запровадження такої системи знизило смертність на дорогах на 30%.