Експерт CEDEM взяв участь у семінарі з контролю за антитютюновим законодавством

November 7, 2016

Про контроль за виконанням антитютюнового законодавства та шляхи його поліпшення говорили під час семінару «Ефективність контролю за виконанням антитютюнового законодавства», одним із організаторів якого виступив Центр демократії та верховенства права. У заході взяв участь юрист проекту «Київ без тютюну» CEDEM Петро Король. Він наголосив на важливості удосконалення законодавчої бази, зокрема ухвалення законопроектів №2820 та №4030а. Ці ініціативи дозволять припинити приховану рекламу сигарет та інші випадки зловживань законодавством у галузі охорони здоров`я.

Учасники заходу відзначили, що виробники намагаються приховати жахливі наслідки вживання тютюнових виробів завдяки їх зовнішній привабливості, і фактично приховують від споживачів ризики для здоров’я. Тому добровільні підходи до вирішення проблеми є неефективними, натомість потрібне чітке законодавче регулювання.

Також у Держпродспоживслужбі відзначили роль громадських організацій у справі реалізації та виконання державної політики у сфері боротьби з тютюном, зокрема регулярне проведення моніторингів виконання антитютюнового законодавства.