Експертний семінар із захисту персональних даних

March 14, 2011

Одинадцятого березня 2011 року відбувся експертний семінар на тему «Захист персональних даних: європейські стандарти та законодавство України». Захід відбувся в рамках спільного проекту Європейського Союзу та Ради Європи «Сприяння європейським стандартам в українському медійному середовищі».


У семінарі взяли участь українські та закордонні медіа експерти. Це дало можливість безпосередньо ознайомитися з досвідом європейських колег щодо захисту персональних даних. Так серед учасників були Войчех Вєвюровський (Генеральний інспектор з питань захисту персональних даних, Експерт Ради Європи), Пьотр Дробек (Заступник директора Департаменту соціальної освіти та міжнародного співробітництва), Андрій Шевченко (Народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації), Олена Ковтюх (Координатор громадської ініціативи «За гармонізацію законодавства про захист персональних даних»), Тарас Шевченко (директор Інституту Медіа Права), Олексій Мервінський (Голова державної служби України з питань захисту персональних даних), а  також представники уряду.

На семінарі експерти та учасники обговорили теми автоматизованої обробки персональних даних та регулювання у сфері захисту персональних даних на прикладі Польщі; викликів у сфері регулювання захисту персональних даних у Східній Європі та визначили, які зміни в законодавстві України можуть вплинути на роботу журналістів.
  
В заключній частині семінару юрист Інституту Медіа Права Ігор Розкладай презентував аналіз Закону України «Про захист персональних даних», що викликало жваву дискусію між представниками уряду та громадських організацій. Учасники обговорення дійшли висновку, що деякі положення закону потребують допрацювання та додаткового тлумачення.