Експерти медіагрупи РПР представили карту реформ

January 18, 2017

Експерти групи РПР-Медіа представили програму медіареформ на засіданні Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики. Ігор Розкладай, юрист Інституту Медіа Права та Роман Головенко, керівник  правових проектів Інституту Масової Інформації, презентували заплановані на 2017 рік реформи.

За словами експертів, у цьому році має бути утворене незалежне Суспільне мовлення. Для цього потрібно створити Національну суспільну телерадіокомпанію, обрати її керівництво та забезпечити належним фінансуванням. Новий мовник повинен мати гарантії незалежності від державних органів, закріплені у законодавстві.

Ще одним реформаторським кроком стане роздержавлення державних та комунальних друкованих ЗМІ. Законодавча база для їх перетворення хоч і сформована, але потребує удосконалення. Також важливим завданням є забезпечити вчасний перехід цих видань у приватну власність. А ще – вирішити питання з фінансуванням та організаційно-правовою формою новостворених видань.

Від Верховної Ради залежить майбутнє ще двох реформ – запровадження європейських стандартів у сфері аудіовізуальних послуг та захисту прав людини у інформаційній сфері. Адже щоб встановити прозорі правила ліцензування ефірного мовлення, удосконалити регулювання реклами під час виборів та внести інші суттєві зміни, потрібне ухвалення відповідних законів.

Також під час зустрічі обговорювали питання відкритості інформації про власників медіа та незалежності ЗМІ під час виборів.

У підсумку, експерти домовилися про співпрацю з членами комітету у впровадженні медіареформ.