Експерти обговорили рекомендації щодо захисту приватності у роботі ЗМІ

October 2, 2012

1 жовтня 2012 р. в Києві, у рамках проекту Ради Європи та Європейського Союзу «Сприяння європейським стандартам в українському медійному середовищі» за ініціативи Інституту Медіа Права, відбулася експертна дискусія, присвячена обговоренню рекомендацій щодо захисту приватності у роботі ЗМІ.

Присутні експерти постатейно обговорили проект «Рекомендацій для ЗМІ щодо захисту права на приватне життя», розроблений експертами Ради Європи спільно із українськими медійними організаціями. Крім того, під час дискусії було порушено питання інструментарію для впровадження рекомендацій, зокрема можливості укладання міжгалузевої угоди між професійними асоціаціями та медіа профспілками. Зрештою, плануючи наступні кроки, експерти зупинилися на необхідності інформування журналістів щодо зазначених рекомендацій та проведення цільових тренінгів.

Окремі пропозиції щодо вдосконалення тексту Рекомендацій та їх подальшого впровадження надавали п. Людмила Опришко, юрист Інституту розвитку регіональної преси, п. Тетяна Котюжинська, голова Асоціації медіа-юристів України, незалежний медіа-експерт п. Дмитро Котляр, п. Тарас Шевченко, директор Інституту Медіа Права, та юристи ІМП п. Ігор Розкладай і п. Тетяна Семілетко.

У заході також взяли участь європейські експерти: президент Медіаційної комісії щодо доступу до офіційних документів проф. Бертіль Котьє (Швейцарія), експерт Державної служби Нідерландів із захисту персональних даних Шура Нас (Нідерланди), в минулому радник президента Нацкомісії Франції з питань інформаційних технологій і свобод Марі Жорж (Франція), заступник директора Департаменту соціальної освіти та міжнародного співробітництва Офісу Генерального інспектора із захисту персональних даних Пьотр Дробек (Польща) та Софі Квасни, Голова відділу з питань захисту персональних даних, Гендиректорату Ради Європи з питань прав людини і верховенства права. 

Розглянуті рекомендації, що ґрунтуються на європейських стандартах, мають на меті сприяти справедливому висвітленню приватного життя публічних осіб, а також звичайних людей засобами масової інформації, тобто пресою, радіо- і телевізійними мовниками та новими медіа (особливо блоґерами).