Експерти обговорили запуск Агентства з питань повернення активів

December 8, 2016

Про запуск Агентства з питань повернення активів, його повноваження та перші завдання говорили сьогодні на прес-сніданку «Чого очікувати від новоствореного Агентства з питань повернення активів?», співорганізатором якого виступив Центр демократії та верховенства права за підтримки Уряду Швеції. Під час заходу новообраний директор відомства Антон Янчук розповів про діяльність агентства, а громадські експерти висловили своє бачення його роботи.

Напередодні, 28 листопада, конкурсна комісія обрала голову Національного агентства з розшуку та повернення активів, отриманих від корупційних та інших злочинів. Шість членів із восьми проголосували за заступника міністра юстиції Антона Янчука. Його обрання дозволяє почати процес формування цього державного органу.

За словами голови Агентства, новостворений орган візьме на себе лише аналітичні та організаційні функції.

«Загалом у нас буде дві основні функції: знаходити активи, які є доходами від злочинів чи отримані у результаті незаконної діяльності та управляти арештованим майном. Наразі в державі ніхто не має такої функції, все зводиться до простої охорони арештованого майна. Це не правоохоронний орган: ми не маємо права розслідувати злочини, не можемо самостійно арештувати майно, навіть не вирішуємо самі, що шукати і чим управляти. Для цього потрібне буде подання слідчого, прокурора, суду чи слідчого судді», – пояснив Антон Янчук.

Він також зазначив, що Кабмін уже ухвалив постанову про створення Агентства з питань повернення активів і дав відповідні доручення Міністерству юстиції та Мінфіну. А у середу буде оприлюднений план дій, який міститиме послідовність кроків та індикаторів їх виконання. Таким чином суспільство зможе стежити за запуском Агентства. Серед майбутніх заходів Антон Янчук виділив підбір кадрів та міжнародну співпрацю.

«До серпня-вересня наступного року ми сподіваємося на 90% укомплектувати відомство. У частині ж інструментів нам потрібен доступ до баз даних держорганів. Ще важливіший виклик – доступ до інформації аналогічних органів інших країн. Він дозволить отримувати інформацію не за 2-3 місяці, як зараз, а за 2-3 дні. Для цього ми плануємо вести перемовини, за потреби – укладати міжнародні угоди. Усі ці питання будуть висвітлені у детальному плані», – зазначив директор відомства.

За словами Ярослава Юрчишина, директора Transparency International Україна, секретаря комісії, що обирала керівника Агентства з питань повернення активів, чинний голова представив найбільш продуманий і підготований план, тому і виграв конкурс. Водночас він попередив, що певні сили у владі зацікавлені у блокуванні діяльності нового органу

«Не всі зацікавлені у появі нової структури. Так, з незрозумілої причини з офіційного сайту Кабміну прибрали трансляцію засідань, де проводили співбесіди кандидатів. Це дозволяє учасникам відбору позиватися до суду через приховування результатів. Нам відомо, що один з них уже планує оскаржувати результат. Закликаю опублікувати цю інформацію, аби уникнути ризиків блокування роботи Агентства», – вказав експерт.

На думку Дарини Каленюк, виконавчого директора Центру протидії корупції, першим завданням Агентства буде формування реєстру конфіскованого та арештованого майна в Україні

«Досі ніхто не знає, що було арештовано чи передано на управління. Ми раніше досліджували, хто управляє Межигір’ям – виявилося, шо формально це майно ніхто навіть не описував і не оцінював. Є інший приклад: нафтопродукти Курченка, які реалізували через сумнівну корупційну схему. Тож агентство має зібрати інформацію від правоохоронних і судових органів та сформувати реєстр», – відзначила експерт.

Також вона наголосила на важливості чесної оцінки та реалізації майна. Це дозволить не лише уникнути корупції, а й домовлятися з іншими державами про повернення конфіскованих активів. Адже іноземним партнерам потрібні гарантії, що кошти не будуть розкрадені в Україні.  Для контролю роботи Агентства у законі передбачений щорічний міжнародний аудит.

Гліб Канєвський, керівник відділу з протидії корупції Центру “Ейдос”, закликав суспільство приділяти увагу не лише новому органу, а й правоохоронцям та судам

«Мене жартома питають, скільки мільярдів поверне Агентство і коли цього очікувати. Однак ніхто не знімав відповідальність з тих же судів та правоохоронців, які мають розслідувати злочини. Завдання ж новоствореного органу – зберегти конфісковані активи і примножити їх, аби Україна дійсно отримала мільярди, а не крихти від них», – наголосив він.

Захід відбувся за підтримки Уряду Швеції в рамках проекту “Посилення коаліції РПР”, що впроваджується Центром демократії та верховенства права (CEDEM).

У матеріалі використано фото з сайту Реанімаційного пакету реформ.