Експериментальна “цифра” у Києві

December 12, 2007

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення 12 грудня 2007 року ухвалила рішення про створення експериментальної цифрової багатоканальної телемережі у стандарті DVB-H за використанням 49-го ТВК у м. Києві. Національна рада планує звернутися до т.зв. суб’єктів інформаційної діяльності щодо надання протягом місяця з дати ухвалення рішення пропозицій щодо технічної розробки цифрової багатоканальної телемережі у стандарті DVB-H за використанням 49-го ТВК у м. Києві.

 

Специфікація стандарту DVB – DVB-H (Digital video broadcasting – handheld / «оновлений» стандарт DVB-Т для мобільних пристроїв) була ухвалена Європейською Асоціацією Телекомунікаційних систем у 2004 році як основний стандарт для мобільних сервісів (для прийому телебачення пристроями, що живляться від батарей, для користувачів, що часто мігрують, як під час прогулянок, так і на великі відстані).

 

Особливість цього формату полягає в його призначенні: мобільні пристрої не потребують великих розширень – їм достатньо розширення 320х240. А сигнал, що надсилається користувачеві, є непостійним – зображення завантажується пакетами і відтворюється з буферу, що дозволяє економити заряд акумуляторів. Крім того, сигнал DVB-Н може використовуватися в загальному потоці DVB-Т, що дозволяє зекономити частотний ресурс.

 

На цей час система DVB-H запущена повністю в Албанії, Фінляндії, Індії, Італії, Кенії, Нігерії, Філіппінах та В’єтнамі, а з 2008 року до цих країн долучаться Австрія, Іспанія, Швейцарія, Нідерланди, Німеччина та Москва (Росія).