Фонд захисту права на доступ до інформації підтримав нові справи

July 19, 2013

За останній час Фонд захисту права на доступ до інформації підтримав ряд справ, ініційованих громадськими активістами. Це справи за позовами пані Діни Ситченко проти Сонячної сільської ради Запорізької області, пана Віктора Тарана проти Апарату Верховної Ради України та пана Олега Бєлова проти Конституційного Суду України.

У першій із зазначених справ громадська активістка Діна Ситченко надіслала запит до сільської ради с. Сонячне про надання інформації щодо відведення земельної ділянки та копій відповідних документів (зокрема витягу з протоколу засідання сільської ради, на якому було прийняте рішення про відведення земельної ділянки). Сільська рада відмовила у наданні інформації мотивуючи захистом персональних даних власника земельної ділянки. Водночас Закон України «Про доступ до публічної інформації» передбачає, що відомості про осіб, які отримали державне або комунальне майно, не можуть бути обмежені у доступі.

Друга справа – за позовом Віктора Тарана, директора Центру політичних студій та аналітики, який звернувся до Апарату Верховної Ради України із запитом щодо надання декларацій шести народних депутатів України: голів депутатських фракцій та Голови Верховної Ради України. Апарат Верховної Ради України, на порушення чинного законодавства, не надав запитані декларації, мотивуючи відмову конфіденційністю інформації про народних депутатів. Натомість, за Законами України «Про доступ до публічної інформації» та «Про засади запобігання і протидії корупції» декларації парламентарів не лише повинні надаватися на запити, а й підлягають публікації в офіційних друкованих виданнях.

Також Фонд надав підтримку справі Олега Бєлова (Одеса), який надіслав запит до Конституційного суду України про з проханням про надання копій декларацій про доходи окремих суддів Конституційного суду за 2011 та 2012 роки. Конституційний суд відмовив  у наданні інформації мотивуючи це тим, що зазначені документи містять персональні дані. При цьому, як і в попередній справі, законодавство передбачає відкритість декларацій осіб, про яких йшлося у запиті.

Метою проекту «Розбудова Мережі захисників права на доступ до інформації», що здійснюється Інститутом Медіа Права за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», є гарантування правового захисту права кожного на доступ до інформації. Детальніше про програму: www.irf.ua